Кабинетът подготвя стратегия за ИТ сектора

Има политическа воля да бъдат създадени всички условия за устойчиво развитие на информационните технологии у нас, заяви зам.-министърът на транспорта и информационните технологии Първан Русинов, отговарящ за ИТ сектора.

До момента е липсвало стратегическо планиране в тази насока и действията са били разпокъсани, смята Русинов, който се включи в открита дискусия между правителството и бизнеса на тема „Информационните технологии – двигател за икономически растеж”, организирана в София по инициатива на Сиско България.

В момента екипът на министерството финализира екшън план с конкретни политики и срокове. Стратегията ще бъде представена пред обществото и подложена на публичен дебат, след което ще се превърне в програма за развитие на ИТ сектора.

Според Русинов, ИТ инфраструктурата вече се разглежда като критична. Развитието на широколентовия достъп е приоритет на правителството, тъй като той е сред основните двигатели за социално и икономическо развитие, допълни зам.-министърът.

София е сред 10-те града в света с най-добър интернет. В същото време обаче страната ни изостава по отношение на проникването на броудбанд в малките населени места и слабо развитите региони, заяви директорът на Сиско за Централна Европа Петър Иванов, който представи данни от проучване на Университета в Оксфорд за качеството на високоскоростния интернет.

Развитието може да се ускори с усвояване на целеви средства от ЕС, за което новото правителство има волята, допълни Иванов.

Събитието се състоя в рамките на седмото по ред издание на Cisco Expо, което мина под мотото "The Power When You Need It Effect". Основни теми в семинарната програма бяха виртуализацията, обединените комуникации и сигурността.

Коментар