Oracle е длъжна да продаде MySQL?


Системата за управление на бази данни с отворен код MySQL трябва да бъде продадена на друга компания, вярва водещият й разработчик и един от основателите на компанията MySQL AB – Михаел Видениус. Това ще разреши проблемите с антимонополните органи в ЕС.

През 2008 г. MySQL AB стана част от Sun Microsystems, а сега самата Sun е в процес на придобиване от страна на хай-тек гиганта Oracle. Сделката получи зелена светлина в САЩ, но в Европа антимонополните власти решиха да не дават благословията си веднага – не и преди щателно да са проучили въздействито на сделката върху европейския пазар.

Основната тревога на европейските власти е вливането на MySQL към Oracle и евентуалното засилване на пазарните позиции на “оракула” на пазара на системи за управление на бази данни.

Видениус смята, че съмненията на антимонополните органи са напъно основателни. На MySQL е нужен нов собственик, при когото няма да има вътрешен конфликт на интереси във връзка с по-нататъшната разработка на системата, смята създателят на MySQL.

Шефът на Oracle Лари Елисън обаче изглежда няма никакво намерение да се разделя с MySQL и даже неотдавна обяви плановете си да увеличи инвестицитие в развитието й. Ако обаче Лари си промени мнението, казват анализаторите от IDC, купувачи на системата могат да бъдат компании, които работят с отворен код, като например Red Hat или Novell.

Коментар