Евро-форум ни даде знания за успех чрез ИКТ

Европейска конференция „Структурните фондове за регионално развитие в Европа” (SFERA) събра в Брюксел ключови организации и лица от ЕС, за да обсъдят как да се подобри навлизането на мрежите за широколентов достъп в европейските региони, съобщиха от БАСКОМ – Българската асоциация на софтуерните фирми, която е участник в проекта.

Мероприятието предложи стратегически преглед на съществуващите възможности за бързо навлизане на модерни инфраструктури за достъп и по-конкретно – безжични мрежи за широколентов достъп и мрежи от следващо поколение.

Сред участниците на конференцията присъстваха представители на европейските институции, регионалните и местните власти, бизнеса, неправителствения сектор и академичните среди. Мероприятието бе осъществено с подкрепата на Европейската асоциация на регионалните информационни общества (eris@) и Европейския портал за широколентов достъп.

Споделените практики, казуси и бизнес-модели по време на конференцията ще спомогнат за стратегическото използване на ИКТ с цел подпомагане на регионалното развитие и преодоляване на цифровата изостаналост (‘digital divide’), което да направи тези региони по-привлекателни за бизнеса.

Няколко са основните направления, чрез които ИКТ и широколентовите мрежи могат да спомогнат за бизнес-развитието и икономическия растеж. Сред тях са:

– нови възможности за растеж в изоставащите региони на Европа чрез инвестиции в развойната и изследователската дейност в областта на ИКТ;

– ефективно използване на структурните фондове за разработване на политики и иновативни планове за широколентовите услуги;

– установяване на ползотворни връзки между плана за възстановяване на ЕС и разпространението на широколентов достъп;

– успешни регионални стратегии в областта на ИКТ при разработване на програми по структурните фондове.

Проектът „Структурните фондове за регионално развитие в Европа” (SFERA) е специализиран инструмент за осъществяване на връзка между структурните фондове и седмата рамкова програма за научни изследвания и технологично развитие. SFERA популяризира ключови дейности, необходими за планиране, проучване на най-добрите практики и критерии, осъзнаване значимостта на ИКТ и предоставя специфични решения за свързване по електронен път на регионите с по-лошо обслужване.

Консорциумът се състои от 8 съдружника: Телеком Кастийа ля Манча (TCLM), Испания, Астриум (ASTR) Франция, СЕС-АСТРА (SES-ASTRA (ASTRA)), Люксембург, Роуз Вижън (ROSE), Испания, АСТЕР С. Конс. п.а. (ASTER), Италия, Унгарска асоциация на дружествата в областта на информационните технологии (IVSZ), Унгария, Румънската асоциация за електронната и софтуерна индустрия (ARIES), Румъния и Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), България.

Коментар