Sony изумява с 360-градусов 3D екран

 


Корпорацията Sony е разработила триизмерен дисплей, който може да бъде гледан от всички страни (на 360 градуса) и за който не са необходими каквито и да е специални очила. Sony смята да покаже прототипа на изложението Digital Contents Expo 2009 в Токио.

Тримерните дисплеи бяха тема-хит на тазгодишното изложение за дигитални джажди IFA, припомня Stuff.tv, но Sony е отишла отвъд показването на намерения. Моделът ще може да бъде видян от посетителите на японския музей на модерната наука в Токио този четвъртък.

Подробностите за модела засега са малко. Дисплеят има форма на малък цилиндър с диаметър 13 см и височина около 27 см, съобщава “Отворени системи”. Разделителната способност е 96 на 128 точки. Устройството борави с LED светлина и разчита на 24-битов цвят. Навярно тези скромни показатели няма да очароват феновете на HD качеството, но все пак появата на прототипа е знакова.

Ако изобщо някога изобретението стъпи на поточната линия, навярно то ще бъде приложимо за визуална сигнализация или при медицинските изображения, видео-разговорите и онлайн-пазаруването.

Освен това тримерните образи могат да намерят място в музеи, изложби и обществени места, където се прожектират реклами и информационни съобщения. Някои виждат приложение 3D екрана в ново поколение цифрови фото-рамки, а защо не и за гледане на телевизия.

Коментар