Играчите на пазара не се поучили от дефицита на чипове

Световната индустрия преживя кошмарни години с недостиг на полупроводници
(снимка: CC0 Public Domain)

Кризата с недостига на чипове през последните години предизвика много коментари от разработчици и крайни потребители, но дистрибуторите във веригата за доставки имат по-различна гледна точка. Според тях, останалите участници на пазара бързо забравят за проблемите и не си правят изводи за бъдещето, веднага щом дефицитът бъде потушен.

Не за първи път индустрията се сблъсква с недостиг на компоненти – така беше след земетресението във Фукушима и след наводненията в Тайланд, например. Във всички случаи потребителите се опитаха да закупят повече компоненти, отколкото са им необходими в обозримо бъдеще, и след това претърпяха загуби от претоварване на складовете.

Но проблемите бързо бяха забравени, след като доставките се възстановиха, коментира в интервю за DigiTimes шефът на американския дистрибутор на електронни компоненти Fusion Worldwide – Тоби Гонърман. Необходимостта от намаляване на разходите за поддържане на складове веднага излезе на преден план и производителите на електроника се върнаха към закупуването на компоненти „в движение”.

Сега проблемът с недостига е почти решен в сегмента на потребителската електроника, но остава актуален в автомобилния сектор, в индустриалната автоматизация и интернет на нещата, както и в сървърния сектор. Гонърман смята, че ще измине поне още едно тримесечие, преди търсенето на компоненти да бъде удовлетворено до известна степен в тези пазарни сегменти.

Само големи потребители на компоненти са готови да сключат дългосрочни договори с доставчици. Все още съществува риск от рязко намаляване на търсенето в бъдеще, поради което не всички компании практикуват тази схема.

Коментари по темата: „Играчите на пазара не се поучили от дефицита на чипове”

добавете коментар...

  1. Анна Мария

    Трендът е такъв да стават все по ‘Смарт’и умни колите . Механичните коли са отживелица.При всички случаи един добре обучен self learning AI ,управляващ коли ще има в пъти по малко произшествия от летящите в момента нарко ‘холандци’купуващи нови BMW та и разцепващи ги в първото дърво помитайки всичко живо по пътя.

  2. Пешо

    Те в автомобилите ползват толкова електроника, колкото тежи шасито на колата. Блъскат, блъскат с електроника; за производстовото на един двутонен “еко, грийн” автомобил, който има датчици и в гумите. После било нямало компоненти, то в една кола има няколко хиляди чипа и сензора. А тъпото е че на повече от половината купувачи на тая техника въобще не им е до всичката тая електроника. Примерно средностатистическия американец това никога няма и да започне да го разбира като някакъв проблем, че имаш 500 кила жици и полупроводници – нищо “френдли инваърмент” от брътвежите с които постоянно се преплакват мозъците на населението.

Коментар