Загубите от крипто хакове скочили с 60%

Кодът на системите за криптовалута може да бъде проучен лесно от киберпрестъпниците с цел атаки и кражби (снимка: CC0 Public Domain)

Загубите от хакване на криптовалутни системи са скочили с близо 60% през първите седем месеца на годината до 1,9 милиарда долара, по данни от блог публикация на анализаторската компания Chainalysis. През същия период на миналата година откраднатите средства от хакване възлизат на 1,2 милиарда долара.

Chainalysis отбеляза, че няма вероятност тенденцията да се обърне скоро, като се има предвид хакването на Nomad, оценявано на 190 милиона долара, и кражбата на 5 милиона долара от няколко портфейла на Solana още през първата седмица на август.

„DeFi протоколите са уникално уязвими за хакване, тъй като техният отворен код може да бъде проучен лесно от киберпрестъпниците, търсещи уязвимости, и е възможно стремежът за бързо достигане до пазара и постигане на растеж да доведат до пропуски в най-добрите практики за сигурност“, казва Chainalysis в блога си.

Голяма част от средствата, откраднати от DeFi протоколите, могат да бъдат приписани на „лоши лица“, свързани със Северна Корея, особено на елитни хакерски единици като Lazarus Group, смята американската фирма. Тя изчислява, че в досегашната част от годината свързаните със Северна Корея групи са откраднали около 1 милиард долара криптовалута от DeFi протоколи.

По отношение на крипто-измамите, фирмата за изследвания в блокчейн сферата отчита рязък спад от 65% до юли – в съответствие със спада на цените на цифровите активи. Общите приходи от измами през годината до юли възлизат на 1,6 милиарда долара. Това е с 65% по-малко спрямо същия период на миналата година.

„Измамите са намалели главно поради спада на криптовалутите, но също така и поради многото успехи на правоприлагащите органи срещу измамниците, както и благодарение на продуктовите решения, които борсите могат да използват за борба с измамите“, коментира данните Ким Грауер, директор по изследванията на Chainalysis.

Коментари по темата: „Загубите от крипто хакове скочили с 60%”

добавете коментар...

  1. Анна Мария

    Загуби за кого ? За главозамаяните, които рраздадоха на майка си и баща си баба си и дядо си нивите имотите и имуществото, събирано с години за да може да сложат модерен блокчейн на флашка.
    Които мислеха ,че ще станат трилионери без да работят и които се оказа ,че са пили много студена вода защото нито един криптоАСЕТ няма никаква базова реална стойност. Те цена може да имат, колкото си искате-текуща, но нямат реална стойност. Грам.

Коментар