Иновациите в клас стават ключов фактор

Повече от 6 милиона учители по света, като близо 1 милион от тях в Европа, са обучени по програмата Intel Teach Program, съобщи Томас Осбург, директор „Корпоративни отношения” в хай-тек гиганта, на днешната национална конференция „е-Образование” в София.

"Съвременните ученици искат и се нуждаят да учат по различен начин и затова са им необходими иновации от страна на учителите. Технологиите са ключов инструмент, който може да помогне за това", посочи Осбург.  

Прилагането на програмата Intel Teach включва усъвършенстван курс за подобряване на педагогическите и методологичните умения на преподавателите за интегриране на технологии в класната стая.

Например, в Германия програмата се провежда в сътрудничество с Академията за професионално обучение на учителите и училищните ръководители в Дилинген, Бавария. Тя се предлага като държавно признат курс за професионално развитие от 2004 година.

Моделът на програмата предоставя комбинирано обучение – онлайн и на живо, практическо обучение и взаимодействие с учителите.

Външното оценяване на резултатите от програмата показа, че ефективната работа в екип и споделянето на практики с други учители може да подобри знанията и уменията на учителите.

Постоянната ангажираност, улеснена от онлайн платформа с възможности за обучение в посока и при темпове, указани от самия учител, и богато съдържание е повече от ефективна, увериха от Intel.

“Иновациите са важни за всяка сфера от живота, но предвид че образованието подготвя гражданите на бъдещето, иновациите в тази област трябва да са най-големият приоритет днес", заяви Осбург.

В сферата на образованието корпорацията развива и програма Intel Higher Education, която има установени силни отношения с над 50 университета в Европа, сред които и български висши училища.

Intel работи и за предоставяне на достъп до технологии чрез програмата Intel Computer Clubhouse, която до момента се реализира в 5 европейски държави.

Коментар