Документи разкриват цената за хакване на Android и iOS

Хакването на мобилни устройства е доходоносен бизнес за шпионските компании
(снимка: CC0 Public Domain)

Наскоро в един от онлайн форумите се появи сканирана търговска оферта, публикувана от израелския разработчик на шпионски софтуер Intellexa. Компанията предлага пълен набор от решения за експлойт на уязвимости от “нулев ден”, предназначени да компрометират устройства с Android и iOS.

Разработката на шпионски софтуер е доста доходоносен бизнес, който включва не само скандалната NSO Group с нейния Pegasus, но и други компании, става ясно от публикация в Dark Reading за компрометиращата оферта.



Според получените данни, миналия месец на неизвестен купувач е предложено да плати около 8 милиона евро за предоставяне на „пакетна” услуга за отдалечени атаки на мобилни устройства, използващи уязвимости от “нулев ден”.

Съдейки по екранната снимка, преговорите са проведени на 14 юли. Публикуваната оферта показва, че Intellexa е предложила пакета Nova Suite със софтуер за хакване на мобилни операционни системи, включително Android 12 и iOS 15.4.1, на неизвестен контрагент.

Intellexa обеща възможност за хакване “с едно щракване” с помощта на браузърна версия на софтуер за заразяване на мобилни устройства. Цената на сделката включва анализ на данни, достъп до магазин с допълнителен софтуер и поддръжка, както и едногодишна гаранция.

Коментар