Коват стандарта за 4G комуникации

Международният съюз по телекомуникации е изключително продуктивен тази седмица и вече “кове” стандарта за 4G широколентови комуникации.

След като изготви стандарт за универсано зарядно устройство за мобилни телефони, сега ITU вече работи по кандидатурите на шест технологии, всяка от които има амбицията да се утвърди като четвърто поколение безжична технология за широколентов достъп (IMT-Advanced).

Шестте технологии ще бъдат ревизирани и “настроени” така, че да съответстват на дефинициите на IMT-Advanced, за да могат да бъдат наречени истински 4G технологии. Това трябва да се случи до октомври 2010.

И шестте технологии се въртят около 3GPP LTE Release 10 (известна още като LTE-Advanced) и IEEE 802.16m. Те ще бъдат иозследвани и оценени по изискванията на ITU.

Летящият старт на процеса по оценяването вече е даден, след като цели 14 групи за оценяване са се регистрирали в ITU. Те представляват пълната палитра от засегнати страни – производители на оборудване, технологични разработчици, мрежови оператори, доставчици на услуги, пазарни и потребителски органозации, университети, изследователски институти и държавни администрации.

Коментар