Arm и Qualcomm влизат в голяма съдебна битка

Arm обвини Qualcomm в неправомерно използване на лицензи, отиват в съда (снимка: CC0 Public Domain)

Разработчикът на мобилни процесори Arm съди Qualcomm и Nuvia – новостартираща компания, която Qualcomm придоби през 2021 г. – с твърдението, че двете фирми са нарушили лицензите, които имат, за да използват дизайна и архитектурата на Arm.

Когато Qualcomm закупи Nuvia за 1,4 милиарда долара, на компанията е казано, че не може да използва лицензите на стартъпа без одобрението на Arm. Това е така, защото Arm е предоставила на Nuvia лицензи за използване на нейните „готови“ дизайни на процесори и за изграждане на свои собствени проекти, използвайки архитектурата ѝ.



Arm твърди, че поради придобиването, тези лицензи вече не са валидни, тъй като са били създадени при определени условия и не могат да бъдат прехвърлени върху нова собственост. Нещо повече, Arm е прекарала повече от година, опитвайки се да договори споразумение за използване на лицензите на Nuvia от Qualcomm, но безуспешно

В крайна сметка Arm прекрати лицензионното споразумение през февруари 2022 г. Сега обаче компанията има подозрения, че Qualcomm е продължила да проектира чипове според лицензите, които няма право да ползва.

„Тъй като Qualcomm се опита да прехвърли лицензи на Nuvia без съгласието на Arm, което е стандартно ограничение съгласно лицензионните споразумения на Arm, лицензите на Nuvia бяха прекратени през март 2022 г.“, казва Arm в изявление по казуса.

„Преди и след тази дата Arm положи многобройни добросъвестни усилия, за да потърси решение. Обратно, Qualcomm наруши условията на лицензионното споразумение на Arm, като продължи разработката въз основа на прекратените лицензи. На Arm не остава друг избор освен да предяви иск срещу Qualcomm и Nuvia, за да защитим своята интелектуална собственост, своя бизнес“, категоричен е разработчикът.

Придобиването на Nuvia беше едно от първите действия на Кристиано Амон, когато стана главен изпълнителен директор на Qualcomm. Тогава той обяви, че производителят на чипове „иска да има най-добрия екип за процесори на пазара“.

Ако съдебното решение се окаже в полза на Arm, Qualcomm може да бъде принудена да унищожи всички проекти за производство на база на спорните лицензи. Това ще е сериозен удар за компанията, която по време на придобиването заяви, че планира да интегрира процесорите на Nuvia в своето портфолио за вграждане във водещи смартфони, лаптопи от следващо поколение, VR тренажори, усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) и др.

Коментар