Ирландия глоби Instagram с 405 млн. евро за детски данни

Instragram получи глоба в размер на 405 милиона евро от ирландския орган по защита на личните данни (снимка: CC0 Public Domain)

Ирландският регулатор на неприкосновеността на личните данни наложи рекордна глоба от 405 милиона евро на социалната мрежа Instagram след разследване за обработката на данни на деца, съобщиха от надзорния орган.

Instagram планира да обжалва глобата, заяви говорител на компанията майка на Instagram – Meta Platforms (под чиято шапка оперира и Facebook) в изявление по имейл по повод наложената санкция.

Разследването, започнало през 2020 г., се фокусира върху деца-потребители на възраст между 13 и 17 години, на които е разрешено да управляват бизнес акаунти, а това улеснява публикуването на телефонния номер и/или имейл адреса на потребителя.

„Взехме окончателното си решение миналия петък и то наистина съдържа глоба от 405 милиона евро“, каза говорителят на комисаря по защита на данните на Ирландия (DPC).

Instagram актуализира настройките си преди повече от година и оттогава пусна нови функции, за да предпазва тийнейджърите и тяхната информация да остане поверителна, уточняват от Meta.  Компанията не е съгласна с начина, по който е изчислена глобата, и внимателно разглежда решението.



DPC вече води над дузина разследвания на компании в състава на Meta, включително Facebook и WhatsApp, отбелязва Ройтерс. Миналата година месинджърът WhatsApp беше глобен с рекордните 225 милиона евро за неспазване на правилата на ЕС за данните през 2018 г.

Коментар