САЩ забраниха на субсидирани фирми да строят заводи в Китай

Белият дом реши, че полупроводниковите фирми, които получават държавно финансиране, няма да имат право да строят заводи в Китай (снимка: CC0 Public Domain)

Американските технологични компании, които получават федерално финансиране, няма да могат да строят производствени съоръжения за „напреднали технологии“ в Китай за период от 10 години, реши администрацията на Джо Байдън.

Решението на Белия дом е във връзка с плана за отпускане на държавни субсидии в размер на 50 милиарда долара за укрепване на местната полупроводникова индустрия. То идва в отговор на настояването на някои бизнес групи за повече правителствена подкрепа в опит за намаляване на зависимостта от Китай.

„Ние ще въведем тези ограничения, за да гарантираме, че тези, които получават средства по CHIPS (бел. ред. – закона за чиповете), не могат да компрометират националната сигурност… не им е позволено да използват тези пари, за да инвестират в Китай, не могат да разработват водещи технологии в Китай… за период от десет години“, заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

„Компаниите, които получават парите, могат само да разширят своите съществуващи и работещи фабрики за компоненти в Китай, за да обслужват китайския пазар“, уточнява министърът.

На фона на дългогодишния спор между САЩ и Китай в сферата на търговията и технологиите, през август президентът Джо Байдън подписа закон, обещаващ 280 милиарда долара за високотехнологично производство и научни изследвания за чип-индустрията на страната.



Това стана след многократно обсъждани опасения, че САЩ губи технологичното си предимство пред Китай. Същевременно, китайското посолство във Вашингтон се противопостави на законопроекта за полупроводниците, определяйки го като напомнящ за „манталитета на Студената война“.

Коментари по темата: „САЩ забраниха на субсидирани фирми да строят заводи в Китай”

добавете коментар...

  1. Фастер

    Самата ИСТИНА за китайските папагали!

  2. :o)

    Правилно…да ги видим китайците какво ще измислят.
    Цялата им технология е копирано, копирано и копирано от САЩ.
    Комунист досега не е направил иновация, знае само да смуче като кърлеж!

Коментар