Балкан Сървисис завърши Business Intelligence проект в УниКредит Лизинг

Българската консултантска компания Балкан Сървисис внедри Business Intelligence (BI) решението QlikView в УниКредит Лизинг АД (UniCredit Leasing). УниКредит Лизинг АД е най-голямата лизингова компания у нас и е част от водещата група на европейския лизингов пазар UniCredit Leasing за втора поредна година с общо 12.7 млрд. евро нов бизнес.

Проектът има за цел покриването на BASEL II изискванията на компанията и освен това е едно от основните средства за изготвяне на справки и анализи. Решението увеличава значително ефективността на потребители на справки, предоставяйки им важна за тяхната работа аналитична информация.

Архитектурата на приложението включва Data Warehouse върху Oracle, разработен с помощта на Oracle Warehouse Builder, в който се обединява информацията от основната лизингова система, работеща в дружествата на UniCredit Group в България. Всички необходими данни са събрани на едно място и могат бързо и лесно да бъдат достъпвани и анализирани. Като решение за справки и анализ на данните, върху изградения Oracle Data Warehouse се използва QlikView. С негова помощ е реализирано решение, което ежедневно обработва и предоставя всички необходими данни покриващи BASEL II изискванията.

С помощта на QlikView е разработено и приложение за анализ и контрол на риска. Изготвени са множество ключови показатели (Key Performance Indicators – KPIs), които позволяват да бъдат следени лесно най-важните параметри свързани с риска, включително да се генерират ad-hoc анализи.

Основната част от внедряването, свързана с приложението, завърши преди месец, а в момента се работи по няколко нови проекта.

Изграденото решение е много добър пример за това как може да бъде комбинирано и интегрирано изграждането на класически Data Warehouse, в случая с технологии на Oracle и BI решение от ново поколение (QlikView), предлагащо изключително лесен за работа интерфейс и гъвкавост по отношение на обработка и визуализация на информация за крайния потребител.

Коментар