Индия сбъдва мечтата си да стане производител на чипове

Няколко големи проекта ще превърнат Индия в значим фактор в чип индустрията
(снимка: Tower Semiconductor)

Индия ще се сдобие с модерно производство на полупроводникови чипове. Тайванският гигант Foxconn, както и Intel чрез своя дъщерна компания пристъпват към изграждане на заводи в страната. Почти 20 години преговори се  приближават до етапа на практическо изпълнение.

Вече са определени площадките за изграждане на няколко предприятия, както и размерът на инвестициите. По-специално, Foxconn, заедно с индийската компания Vedanta, ще инвестира $7,58 милиарда в завод за полупроводници и още $11,95 милиарда в производството на дисплеи, съобщи Electronics Weekly.



През февруари тази година Foxconn и конгломератът Vedanta подписаха меморандум за разбирателство относно съвместното развитие на полупроводникови и други високотехнологични индустрии в Индия. Плановете бяха договорени в детайли едва след решението на индийското правителство да отпусне субсидии за високотехнологични производства в размер на $30 млрд.

Същевременно Intel, чрез своята нова придобивка – израелската компания Tower Semiconductor, крои планове за изграждане на фабрика за аналогови чипове в Индия. Парите, отпуснати безвъзмездно от индийските власти, ще бъдат достатъчни за тези и други проекти, чието активиране се ускори на фона на глобалния недостиг на чипове и напускането на производителите от Китай.

Първата фабрика за полупроводници на Foxconn с пълна обработка на силициеви пластини ще бъде построена след две години в Гуджарат, родния щат на индийския премиер Нарендра Моди. Пускането на предприятието ще стане за  рекордно кратко време – още през 2024 г., две години след началото на строителството.

Обикновено такива инсталации изискват най-малко две години и половина за изграждане, оборудване и въвеждане в експлоатация. Очевидно Foxconn ще осигури технологичните процеси, а приносът на индийската страна ще бъде паричен, в пълния размер на необходимите инвестиции.

В допълнение, подразделението Tower Semiconductor на Intel, като част от съвместно предприятие между ISMC и арабския рисков фонд Next Orbit Ventures, ще построи завод за полупроводници на стойност 3 милиарда долара в Южна Индия. Като се има предвид специализацията на Tower Semiconductor, това най-вероятно ще бъде производство на аналогови чипове.



Също така в Индия до края на годината ще заработи предприятие за рязане и опаковане на NAND чипове от силициеви заготовки (вафли). Така страната е близо до сбъдването на дългогодишната си мечта да има собствено производство на чипове.

Коментар