Съд отхвърли правото на Big Tech да регулира речта онлайн

Битката за свободата на словото се нажежава: съд в Тексас реши, че големите онлайн платформи нямат право да цензурират потребителите (снимка: CC0 Public Domain)

Американският апелативен съд утвърди закон в Тексас, който забранява на големите компании за социални медии да забраняват или цензурират потребители въз основа на тяхната „гледна точка“. Решението разбуни духовете, а някои групи в технологичната индустрия заявиха, че мярката ще превърне платформите в „бастиони на опасно съдържание“.

До голяма степен решението на 5-ти окръжен апелативен съд, базиран в Ню Орлиънс, може да се окаже решаващо за възможността нормативът да се озове във Върховния съд на САЩ заради споровете за правото на „Big Tech“ да ограничава определени видове изказвания и правото на хората да споделят своите възгледи.

„Днес отхвърляме идеята, че корпорациите имат свободното право… да цензурират това, което хората казват“, пише в решението съдия Андрю Олдам, назначен от бившия президент Доналд Тръмп. Законът за Тексас беше приет от ръководения от републиканците законодателен орган на щата и подписан от републиканския губернатор.

Технологичните групи, които оспориха закона, включват NetChoice и Асоциацията на компютърната и комуникационната индустрия, където участват Meta Platforms, Facebook, Twitter и Alphabet. Те се стремят да запазят правата си за регулиране на потребителското съдържание, когато смятат, че то може да доведе до насилие, позовавайки се на опасения, че нерегулираните платформи ще дадат свобода на екстремисти, терористи и враждебно настроени чужди правителства.



Асоциацията заяви, че не е съгласна с решението да се принуждават частните компании да третират еднакво всички гледни точки. „Бог да благослови Америка“ и „Смърт за Америка“ са гледни точки и е неразумно да се иска бизнесът да ги третира по един и същи начин“, се казва в изявление.

Главният прокурор на Тексас Кен Пакстън пък приветства решението на съда като „мащабна победа за конституцията и свободата на словото“.

Коментар