Ryzen 7020 прави лаптопите по-бързи и по-издръжливи

Лаптопите с Ryzen 7020 и Athlon 7020 са особено подходящи за видеоконференции и сътрудничество
(снимка: AMD)

AMD обяви нови серии процесори Ryzen 7020 и Athlon 7020, които ще повишат производителността на мобилните компютри. Базирани на архитектура на ядрото „Zen 2“ и графика RDNA 2, новите чипове ще осигурят също до 12 часа автономна работа на лаптопите. На практика AMD пренася характеристики от премиум лаптопите в масовия пазар, заявиха от компанията.

Създадени по усъвършенствана 6-нм технология на TSMC, процесорите Ryzen 7020 и Athlon 7020 балансират скорост и издръжливост. С интелигентно управление на батерията и специален хардуер за възпроизвеждане на видео и аудио, лаптопите с тези чипове са подходящи за видеоконференции и сътрудничество, продуктивност и многозадачност в офиса, както и за общуване със семейството и приятелите у дома или в движение.

Над 90% от анкетираните потребители на лаптопи казват, че за тях е важно „да са в движение“ със своята система и средно използват компютрите си на батерия по три часа на ден. Почти една трета от анкетираните прекарват до десет часа на ден на захранване от батерията. Комбинацията от TSMC 6-нм технология и иновативната Ryzen 7020 архитектура в новите процесори осигурява живот на батерията в масовите системи до 12 часа.

В допълнение, графичната архитектура RDNA 2 в процесорите Ryzen 7020 и Athlon 7020 поддържа до 4 дисплея, захранвани от вградената графика Radeon 610M, плюс разширена поддръжка за декодиране на поточни предавания с висока разделителна способност.

Системите на база Ryzen 7020 и Athlon 7020 са готови за Windows 11 и включват процесор за сигурност Microsoft Pluton за пълна поддръжка на функциите за защита на операционната система. Новите процесори идват с поддръжка на още няколко усъвършенствани технологии, вкл. подобрен стендбай режим, събуждане с глас, бързо зареждане и LPDDR5 памет.



Ноутбуци с процесори Ryzen 7020 и Athlon 7020 се очакват от глобалните OEM партньори на AMD, включително Acer, HP и Lenovo, от началото на четвъртото тримесечие на 2022 г. Цените на тези системи ще започват от $399 щатски долара (крайни цени в САЩ).

Коментар