Петкратен ръст при Android смартфоните

Продажбите на смартфони с операционна система Android ще нараснат петкратно за периода до 2013 година, прогнозира компанията Market Intelligence & Consulting Institute (MIC).

В момента Android намира приложение предимно в мобилни телефони. В близко бъдеще обаче платформата ще навлезе в лаптопи, плейъри, таблети и други електронни устройства.

Пазарът на Android телефони ще се увеличи от 6,5 милиона броя към края на 2009 година до 31,8 милиона през 2013-та, твърди MIC. Общо, броят на всички Android устройства ще достигне 126 милиона.

Конкурентите ще реагират по различен начин на "заплахата" Android. Така например, Symbian ще се опита да ускори развитието на отворени платформи и да привлече на своя страна повече заинтересовани партньори. Microsoft пък се очаква да намали цената на лицензите за Windows Mobile.

Android е отворена платформа, която позволява на производителите да модифицират кода така, както желаят. Смартфоните с тази ОС използват различни потребителски интерфейси и дизайн, като например Sense на HTC и Blur на Motorola.

Голяма армия от програмисти поддържат Android. В резултат на техните усилия, вече са налични около 13 хиляди приложения за платформата.

Коментар