Tesla си направи екзафлопов суперкомпютър „по мярка“

Екзафлопсовият суперкомпютър Dojo е проектиран от Tesla по “собствена мярка” (снимка: Tesla)

Tesla представи нова версия на своя суперкомпютър Dojo, наред с прототип на хуманоидния робот Optimus. Екзафлоповата машина е толкова мощна, че даже претовари електрическата мрежа в Пало Алто.

Dojo е собствена, персонализирана суперкомпютърна платформа на Tesla. Изградена е „от нулата“ за машинно обучение, по-специално за видеообучение, използвайки видеоданните, идващи от глобалния автопарк на компанията от силно дигитализирани превозни средства.

Автомобилният производител вече разполага с голям суперкомпютър, базиран на Nvidia GPU, който е един от най-мощните в света. Но новият мега-компютър Dojo, построен „по собствена мярка“, използва чипове и инфраструктура, проектирани от Tesla.

Специално изработеният суперкомпютър ще повиши капацитета на Tesla за обучение на невронни мрежи, използвайки видео данни. Очаква се това да е от решаващо значение за технологията за компютърно зрение.

Миналата година, в „Деня на изкуствения интелект“, Tesla представи своя суперкомпютър Dojo, но по това време компанията все още работеше по изграждането му. Сега, на тазгодишното издание на форума, когато разкри робота Optimus, фирмата представи и напредъка по създаването на Dojo.

„Знаехме, че трябва да преразгледаме всеки аспект от инфраструктурата на центъра за данни, за да поддържаме безпрецедентните охлаждане и енергийна плътност“, посочи Бил Чанг, главен системен инженер на Tesla за Dojo. Пускането на супермашината е довело до изключване на местната електрическа мрежа при тестване на инфраструктурата.



„По-рано тази година започнахме тестване на натоварването на нашата инфраструктура за захранване и охлаждане и успяхме да я увеличим над 2 MW, преди подстанцията да изключи и да получим обаждане от града“, споделя Бил Чанг.

Tesla обяви и основните спецификации на Dojo Exapod: 1,1 EFLOP, 1,3 TB SRAM и 13 TB DRAM с висока честотна лента. В момента компанията планира да разположи седем суперкомпютъра Dojo Exapod в Пало Алто, Калифорния.

Коментар