БАИТ е недоволна от ролята си в държавните ИС

ИКТ бизнесът не е удовлетворен от степента, в която е въвлечен в изграждането на информационните системи на държавата, а това е абсолютно задължително и то в целия диапазон от дейности – от проектирането до обучението, заяви Теодор Захов, председател на УС на БАИТ на вчерашната дискусия "„Държавни политики и стратегии в сферата на ИКТ".

Той обърна внимание, че досега практиката е била държавата да не се вслушва в мнението на бизнеса и да игнорира всички негови съвети, искания и критики, вследствие на което резултатът е очевиден.

"В диалога с Първан Русинов има едно добро начало", каза Захов. "Но за да има ефективни информационни технологии в държавната администрация е необходима воля от цялото правителство за реорганизация и действие. Частният сектор е готов да съдейства и негово неотменно право е да участва в изграждането на електронното управление на страната", допълни той.

Браншът желае да бъде закрито Информационно обслужване АД, за да се спре нелоялната конкуренция и другите порочни практики, които от много години пречат на нормалната бизнес среда.

"Привилегированата роля на държавната фирма се вижда и от факта, че нейният ръководител е на масата на дискусията, където извън спонсорите, които са по право на нея, няма нито една друга фирма", каза още Захов.  

Кметът на Габрово Томислав Дончев се оплака от липсата на среда за взаимодействие с другите участници в електронното управление и даде за пример софтуера за местни данъци и такси, който се обещава на общините от почти три години. Този софтуер отново е възложен директно на Информационно обслужване, в ущърб на частния сектор, а резултат няма, каза Захов.

Сред многото възможности за публично частно партньорство БАИТ насочи вниманието към дълго чаканите услуги на електронното правителство, където този механизъм може да се прилага успешно.

„Държавата не разбира от услуги, тя има добри традиции в бюрокрацията и това лесно може да се види, ако сравните обслужването в държавните учреждения с това в частните фирми”, каза Васил Величков, член на УС на БАИТ.

Фирмите от БАИТ и от целия ИКТ бранш могат да участват в ПЧП, поемайки отговорност за изграждането на инфраструктура и фронт-офиси, създаване на приложения, поддръжка на услугите и осигуряване обслужването на клиентите. Така част от риска и капиталовите инвестиции, за които няма пари в бюджета, могат да се прехвърлят върху частни субекти, които ще бъдат силно мотивирани да осигурят качеството на услугите, ако искат възвращаемост на инвестициите.

по темата: „БАИТ е недоволна от ролята си в държавните ИС”

добавете коментар...

  1. at

    Ей голям трън това ИО АД. Много апетити за държавните пари от частния сектор 🙂

Коментар