Свинският грип може да задръсти интернет

Разпространението на свинския грип, което все повече приема форма на пандемия, може да задръсти интернет, предаде Tech News World. Тези страхове се надигнаха в последните дни заради големия брой хора, които предпочитат да работят от къщи, вместо да пътуват до офиса, където могат да лепнат опасния бацил.

Страховете, че H1N1 ще срине световната мрежа, може и да са пресилени, твърдят щатските федерални служби, но посочват, че наистина е доста вероятно някои интернет доставчици да се окажат в затруднение. Обичайните тенденции в уеб-потреблението ще се променят драстично, ако голям брой хора по едно и също време започнат да работят дистанционно, а няма лесен и очевиден начин ISP да контролират тези променящи се натоварвания.

Приказките за свинския грип се превърнаха почти в паника. Някои треперят, посочвайки обявените по медиите смърни случаи, други напълно отричат опасността.

Тревогата, че интернет може да се “срине”, се базира на презумпцията, че с разпространението на грипа все повече работници предпочитат дистанционната работа, създавайки трафик, от който световната мрежа ще “изпуши”. Но дали това е наистина възможно?

Щатското правителство изглежда мисли, че сценарият не само е възможен, а дори е доста вероятен. Според доклад, изготвен тази седмица, евентуален срив на интернет може да бъде дори въпрос на национална сигурност. Докладът препоръчва на министерството на вътрешните работи и сигурността да работи съвместно с други служби, за да определи дали е налице достатъчно добра организация, която да може да предприеме необходимите действия в случай на задръстване на мрежата.

Докладът има препоръка и към Комисията по ценните книжа. Тя следва да предприеме мерки за стабилност на финансовите пазари така, че да са налице алтернативни стратегии и подходи в сучай на задръстване на трафика в мрежата.

Коментар