Стартира конкурсът за иновативно предприятие

Стартира шестият национален конкурс за иновативно предприятие на годината, организиран от Фондация "Приложни изследвания и комуникации" и Еnterprise Europe Network – България, в партньорство с Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Мисията на Световната банка в България.

За първи път конкурсът е отворен и за научноизследователски организации, разработили нови технологии за индустрията.

Целта е да се покаже добрият български модел за бизнес. Могат да участват иновативни предприятия от всички сектори на българската икономика, включително информационните технологии.

Иновативно предприятие е това, което през последните три години e реализиралo на пазара нови или значително усъвършенствани продукти/стоки и услуги и/или процеси.

Конкурсът вече се утвърди като инструмент за популяризиране на иновативните български фирми, които въпреки затрудненията се стремят не просто да оцеляват, а да се развиват и преодоляват затрудненията чрез разработване и въвеждане на иновации, посочиха организаторите.

На първия етап от конкурса се номинират кандидати за участие. Предложения и номинации се приемат на електронен адрес Innoaward@online.bg. Номинирани могат да бъдат всички фирми и научноизследователски организации, които са активни в областта на новите технологии.

На следващия етап от конкурса кандидатите попълват карта за участие, в която описват иновативния си продукт, технология,процес или услуга.

Кандидатурите ще бъдат оценявани от експертна комисия по специална методология. Десетте фирми и научноизследователски организации, постигнали най-високи резултати, ще бъдат посетени от експерти от Фондация “ПИК”.

Финалният етап е разглеждане на номинациите от жури, съставено от представители на министерства, работодателски, научни и нестопански организации, Мисията на Световната банка и др.

Наградите ще бъдат връчени по време на Шестия национален иновационен форум през януари 2010 г. от премиера на България.

Коментар