Щедро финансиране от ЕС за програмата LIFE+

Европейската комисия ще предостави 200 милиона евро за близо 200 нови проекта по програмата LIFE+, насочена към околната среда. Проектите са от целия Европейски съюз и обхващат дейности в областта на опазването на природата, на политиката за околната среда, както и на информацията и комуникациите.       

Като цяло, инвестицията е в размер на 431 милиона евро, от които ЕС ще предостави 207,5 милиона.

След поканата за представяне на проекти, която приключи през ноември 2008 г., Комисията получи над 600 предложения от публични и частни организации от двадесет и седемте държави-членки на ЕС. От тях 196 са избрани за съфинансиране по трите компонента на програмата: LIFE+ Природа и биологично разнообразие, LIFE+ Политика и управление в областта на околната среда и LIFE+ Информация и комуникации.

„Сигурен съм, че тези проекти ще имат значителен принос за опазването на природата и подобряването на околната среда. Те също така ще спомогнат за информиране на общността в целия ЕС за основните екологични предизвикателства, пред които сме изправени, особено измененията на климата и намаляването на биологичното разнообразие", каза комисарят по околната среда Ставрос Димас.

LIFE+ е европейски финансов инструмент за околната среда с общ бюджет от 2,143 милиарда евро за периода 2007—2013 г. Комисията отправя по една покана годишно за предложения за проекти по програмата.

Проектите по LIFE+ Природа и биологично разнообразие подобряват природозащитния статус на застрашените видове и местообитания. От 227 получени предложения, Комисията избра 80 проекта за финансиране сред партньорства между природозащитни организации, правителствените органи и други участници.

Проектите представляват обща инвестиция в размер на 199 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 107 милиона EUR, и се реализират в 22 от държавите-членки. Повечето от тях (74) са проекти в областта на опазването на природата, които допринасят за прилагане на Директивите за птиците и/или местообитанията и на мрежата Натура 2000.

Останалите шест проекта са в областта на биологичното разнообразие, категория проекти LIFE+ относно пилотни схеми, занимаващи се с по-широкообхватни въпроси на биологичното разнообразие.

Проектитепо LIFE+ Политика и управление в областта на околната среда са пилотни проекти, допринасящи за разработването на новаторски идеи, технологии, методи и инструменти, свързани с политиките. От 288-те получени предложения Комисията избра 99 проекта за финансиране от широк кръг организации от публичния и частния сектор.

Печелившите проекти, намиращи се в 19 от държавите-членки, представляват обща инвестиция в размер на 211 милиона EUR, от които ЕС ще предостави около 90 милиона EUR. Най-големият дял от финансирането на ЕС (около 26 милиона EUR) се пада на проектите, занимаващи се с отпадъци и природни ресурси (28 проекта).

Изменението на климата е втората по значимост целева област с 24 проекта (около 25 милиона EUR), след която се нарежда водата (17 проекта). Останалите 30 проекта се занимават с редица области като въздух, химикали, околна среда и здравеопазване, гори, нововъведения, шум, почва, стратегически подходи и градската среда.

Проектите по LIFE+ Информация и комуникации се занимават с разпространението на информация и популяризирането на въпросите, свързани с околната среда, както и с провеждането на обучения и повишаването на осведомеността относно предотвратяване на горските пожари. От деветдесет и осемте получени предложения Комисията избра 17 проекта за финансиране сред широк кръг природозащитни организации от публичния и частния сектор и/или екологични организации.

Коментар