Създадоха смартфон с Windows XP


Китайска фирма е разработила смартфон, базиран на Windows XP и работещ с процесор AMD Geode, съобщи Internet news. Всъщност, устройството е нещо средно между сматртфон и нетбук, а дали ще се хареса на пазара тепърва предстои да се види.

Компанията Technology Group Limited нарича своето изобретение "xpPhone". То има 4,8-инчов дисплей, който показва добре познатия изглед на Windows XP. По-голямата част от потребителския интерфейс обаче е самоделен и доста различен от този на смартфон или на каквото и да е познато приложение под XP.

В Technology Group са решили да заложат на процесор, който наричат "AMD Super Mobile CPU" и който саият производител AMD назовава Geode XL. Това е моделът, който е вграден в устройствата тип “компютър за 100 долара”, известни още като детските компютри от програмата OLPC. Освен това смартфонът има 1GB RAM, до 64GB SSD диск или 120GB HDD.

TFT LCD екранът е сензорен, т.е. реагира на докосване – нещо крайно необичайно за XP. Моделът поддържа два вида мрежи – GSM/GPRS/EDGE/WCDMA и CDMA/CDMA2000, а освен това има Wi-Fi 802.11b/g, WiMax, Bluetooth и самостоятелен GPS. За капак на това налице са 1,3 мегапискела камера, USB слот, един слот за SIM карта и литиево-йонна батерия с възможност за до 5 часа разговор.

Производителят твърди, че “xpPhone” може да комбинира всички функции на лаптоп, GPS и пълноценен мобилен телефон, а ще има и VoIP функционалност.

Анализаторите не знаят какво да мислят и изглежда са със смесени чувства. Според някои от тях най-странното е това, че не е ясно какво точно е това устройство – смартфон, мини-нетбук или друго.

Самата китайска компания може да реши да не го пуска на пазара изобщо. Срок за излизане на пазара не е обявен, от сайта не става ясно нищо за модела, а от Microsoft изобщо не искат да коментират странния модел.

Коментар