Amazon с исторически антирекорд на борсата

Пандемията свърши и акциите на най-големия онлайн търговец тръгнаха надолу
(снимка: CC0 Public Domain)

Гигантът в онлайн търговията Amazon стана първата публична компания в историята, чиято пазарна капитализация намаля с повече от трилион долара. Това се случи на фона на нарастваща инфлация, затягане на паричната политика и разочароващи отчети за печалбата на акционерите.

Няколко фактора накуп доведоха до масова продажба на акции на Amazon през тази година, което освен всичко друго падна и стойността на компанията. Ценните книжа на Amazon поевтиняха с 4,3% в сряда, намалявайки пазарната капитализация на гиганта до $879 млн. През юли 2021 г. компанията беше оценена на $1,88 трилиона и сега е първата в историята, загубила над $1 трилион от стойността си, отбелязва Блумбърг.



Microsoft обаче буквално “диша във врата” на своя конкурент в облачния бизнес. От ноември, когато имаше рекордно висока пазарна стойност, компанията е загубила досега 889 милиарда долара.

Технологичните акции паднаха значително през годината, а страхът от рецесия само влоши ситуацията в сектора. Първите пет технологични компании по доходност загубиха общо около 4 трилиона долара през 2022 г.

Amazon, най-големият онлайн търговец на дребно в света, опитва да се адаптира към променящата се среда – електронната търговия бързо забавя темпо, тъй като клиентите се връщат към навиците си отпреди пандемията.

Като цяло, на фона на забавянето на продажбите, акциите на Amazon паднаха с близо 50%. От началото на тази година състоянието на един от основателите на компанията, Джеф Безос, е намаляло с около $83 милиарда – сега той има $109 милиарда.



Наскоро Amazon прогнозира най-бавния в историята си ръст на приходите през празничното тримесечие, тъй като купувачите намалиха значително разходите си в условията на икономическа несигурност. В резултат на въздействието на множество фактори пазарната стойност на компанията намаля с 1 трилион долара от рекордно високото ниво по време на пандемията.

Коментари по темата: „Amazon с исторически антирекорд на борсата”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Откъде дошли, там отишли.

    А идните месеци колко трусове и съкращения ни чакат, фантазията ви е бедна.

Коментар