И в САЩ подгониха Intel за “дружба” с Dell

Антимонополно дело, заведено вчера от нюйоркски юрист, уличава ИТ гигантите Intel и Dell в дълготрайно “приятелство”, накърнило свободната конкуренция, съобщи CNet news.

Делото срещу Intel е заради обвинение, че е плащала на компютърния производител големи отстъпки, за да поддържа монопола на чип-производителя и да пречи на AMD да прави бизнес с PC производителите.

По-рано тази година едно подобно дело доведе дотам, че Европейската комисия глоби Intel с 1,45 млрд. долара, уличавайки корпорацията в незаконосъобразни отстъпки за PC производители като Dell и Hewlett-Packard. AMD от своя страна също има заведено дело с подобно обвинение срещу Intel, което започна през юни 2005 и се очаква да приключи през март 2010.

Обстрелът, на който Intel е подложена, не свършва с това. Очаква се и Федералната комисия по търговията в САЩ на свой ред да започне дело с подобни обвинения, пише изданието.

Става дума за едно и също нещо и по този проблем няма нищо “неразкрито”, гласи отговорът на Intel, поднесен от нейния говорител Чък Малой. “Нито потребителите, които дългосрочно имат полза от по-ниските цени и иновациите, нито правосъдието имат полза от решението да се заведе това дело сега”.

Обвинението гласи, че Dell е станала получател на крупни отстъпки от страна на Intel – колосални намаления, изчислявани на милиарди долари за период от няколко години. Други РС производители като IBM и HP също са получавали рабат, но Dell е отнесла най-голямото парче от баницата. В доларово изражение, според обвинението, става дума за това, че “за период от 4 години – от февруари 2002 до януари 2007 – тя е получила приблизително 6 милиарда долара “отстъпки”.

Intel е обвинена и в поддържането на програми за съсипване на конкуренцията при търгове с участието на AMD. "Като част от такава програма Intel е окуражавала Dell да прави оферти за машини с Intel компоненти, които излизат под себестойността на продукта, в случаите когато се конкурира с AMD-базирани сървърни продукти”.

Коментар