Second Life виртуални светове за бизнеса?

Linden Lab е създала ново поколение виртуални светове Second Life, предназначени за бизнес потребители. Очаква се те да осигурят на корпоративните организации “място за виртуални срещи”, съобщава Yahoo.

Цената на частните виртуални светове започва от 55 хиляди долара. Linden вече е пуснала бета-версия, т.е. тестова версия, а продуктът се казва Second Life Enterprise.

Всъщност разработката вече е изпробвана от някои големи корпорации, сред които е и IBM. “Second Life Enterprise предлага страхотна комбинация от инструменти за съвместна работа, генериране на съдържание и общуване," казва вицепрезидентът на IBM по иновационните инициативи Франсоа Легу.

Решението на Linden Lab да разработи необичайната система е фатът, че много бизнес-организации така или иначе ползват виртуалния свят за организиране на виртуални срещи по работа. Над 1400 фирми, училища, държавни агенции и други подобни структури от всички краища на света използват Second Life за onlajn срещи, тренинги и други видове съвместна работа, която иначе изисква от служителите да пътуват.

Компаниите-потребители твърдят, че този софтуер предлага 3D прoстранство за съвместна работа, което е много по-удобно от традиционнните инструменти – видеоконференции, обмен на съобщения и др. – коментира The Register. Според изданието, стъпката на Linden е опит да си върне онази популярност, която в последните години поизбледня за сметка на успеха на мрежи като Facebook и Twitter.

Коментар