Firefox отпразнува пет години и в България

Със “свободна торта” браузерът Firefox отпразнува петата си годишнина на родна земя. Почитатели и потребители на “лисицата” споделиха вкусната торта с логото на Firefox. Малкият празник започна тази сутрин като част от фестивала на свободния софтуер и свободното изкуство OpenFest 2009, който се провежда в СТЦ Интерпред.

Firefox е разработка на фондацията Mozilla – общност от хиляди хора, които вярват, че силата на технологиите обогатява живота. Това е нестопанска организация, която цели да подобрява начина, по който хората по света ползват уеб – разказа Богомил Шопов, един от най-активните български участници в развитието на Firefox.

Firefox е проект с отворен код, превърнал се в платформа за множество иновативни интернет проекти. Заедно с него се развиват и други инициативи на Mozilla като Thunderbird, Songbird, Bugzilla и много други. Броят им постоянно расте, тъй като семейството се обогатява с нови полезни проекти.

Общата цел на всички тях е да да направят интернет по-добър за всички.

Началото на Mozilla е поставено със създаването на Netscape – 4-годишен проект, започнал през октомври 1994 и приключил през ноември 1998 г. След края на Netscape е създадена фондацията Mozilla – името й обединява две понятия: Mosaic killer + Godzilla (Mosaic един от първите уеб-брауззери). През 2002 г. се появяват Mozilla 1.0 и Phoenix – първите рожби на фондацията. Тези проекти имат много грешки и бъгове, но и много силна “воля” за жвот. По това време 98% от хората позват Internet Exporer и никой не обръща внимание на “новата звезда на небосвода”.

От 2002 година насам обаче това се е променило. Днес огромна част от уеб-потребителите ползват Firefox. Голяма част от потребителите на Firefox ползват поне още един продукт на Mozilla – най-често Songbird или Thunderbird, стана ясно по време на интерактивната Mozilla сесия тази сутрин в рамките на OpenFest 2009.

Многобройни са предимствата на Firefox:

  • мултиплатформеност – работи под различни операционни системи;
  • многоезичен е;
  • има вградена проверка на правопис – за всякакви езици;
  • автоматично възстановяване при грешка и срив;
  • философия на отворения код – разработват го хиляди хора;
  • има над 5000 добавки;
  • идеален е за разработчици;
  • Chatzilla (за чат);
  • FireFTP;
  • Spiderzilla (сваля цял сайт локално);
  • HTML5;
  • собствена визия.

рубрика: Uncategorized

по темата: „Firefox отпразнува пет години и в България”

добавете коментар...

  1. zorg4e

    Утре мисля да ги навестя, щото са ми съседи до Руското посолство :)))

  2. savata

    Макс-а ползвам аз… така де usb-то 🙂 от към мрежа отстъпват на мтел, но цените са доста приемливи, а постоянно правят някакви подобрения по трасетата

  3. zorg4e

    не бях запознат… ама имат два вида нет – dsl и флашка като тая на мтел?

  4. savata

    хаха който и да е от операторите няма да ти свърши работа… поровил съм се по въпроса и открих оптималния вариант за мен… прегледай това http://www.maxtelecom.bg

  5. zorg4e

    че какво му е на мтел-ския? е то е верно че не съм пробвал тоя на глобул ма все пак не вярвам да има кой знае каква разлика…

  6. savata

    Принципно си прав но при surf-a на мтел спасение няма:D никви мозили гугли и експлоръри…

  7. zorg4e

    Четох анкети някъде… Просто Мозилата бие сериозно по всички показатели. Нормално е – по-лека е, по-бърза, по-удобна. Върши перфектна работа при мобиления нет.

  8. Ultra botev

    Haha ima estestveno – pc indalidi kato ba6ta mi deto ideq si nqma da kakvo stava na vupros

  9. savata

    Една хубава новина:) Не знам как има хора дето още използват бозата на чичо ни Бил – IE…

Коментар