Правят суперкомпютър с флаш-памет

Суперкомпютърният център в Сан Диего SDSC към Университета в Калифорния планира да стане първата организация, работеща със суперкомпютър с масив за съхранение на данни изцяло от флаш-памет вместо от класически твърди дискове, съобщи Internet News.

Училището е получило петгодишен грант в размер на 20 милиона долара, за да конструира компютъра Гордън.

Флаш-базиран компютър на име Гордън, според медиите, е интересна проява на чувство за хумор, тъй като изглежда машината е кръстена на герой от научно-фантстичен комикс от 30-те години – Стивън Флаш Гордън.

Компютърът ще се състои от 32 “супер-системи”, всяки от които на свой ред ще се състои от 32 компютърни модула, осигуряващи по 240 гигафлопса и 64 гигабайта DRAM. Освен тях всяка “супер-система” ще има 2 I/O модула всеки с по 4TB флаш-памет.

Когато бъдат свързани заедно от виртуално споделена памет, всяка от “супер-системите” ще има капацитет от 7,7 терафлопса (TFs) и 10 TB памет (2TB DRAM и 8TB флаш-памет).

Изцяло конструиран, Гордън ще разполага с 245 терафлопса обща изчислителна мощ, 64TB DRAM, 256TB флаш-памет и четири петабайта пространство за съхранение на данни.

Коментар