ЕК възрази по сделката Oracle-Sun

Европейската комисия потвърди слуховете, които се носят напоследък в публичното пространство, като излезе с официално възражение относно придобиването на Sun Microsystems от страна на Oracle. С това, коментира Internet news, комисията сложи началото на трансатлантическа битка между Oracle и европейските регулатори.

Изявлението за възражение на Еврокомисията очертава предварителната оценка на ЕК относно продукта на Sun MySQL, една от най-популярните бази данни с отворен код. Тя е и единствената причина за възражението по сделката.

Това, разбира се, не е окончателно решение, а по-скоро междинна стъпка. Окончателното решение на ЕК трябва да стане факт най-късно до средата на януари 2010 г.

Възражението на ЕК обаче дава възможност на Oracle и Sun да представят аргументи в полза на сливането.

Както може да се очаква, Oracle, която няма навика да се отказва от битка, “изстреля” свое възражение в отговор на това на ЕК. “Транзакцията ни най-малко не заплашва с ограничаване на конкуренцията на пазара на бази данни – гласи част от отговора. – Изявлението за възражение на ЕК разкрива дълбоко неразбиране и на конкуренцията в областта на базите данни, и на динамиката на решенията с отворен код”. 

Както добре разбират тези, които имат познания относно софтуера с отворен код, тъй като MySQL е с отворен код, тя не може да бъде контролирана от никого" – се казва в съобщението на оракула. Компанията е категорична, че ще опонира яростно на подобни “открития” на Еврокомисията.

Oracle има и подкрепата на една много силна институция: американското министерство на правосъдието. След като веднъж вече антимонополните органи в САЩ разгледаха сливането и прецениха, че то няма да навреди на свободната конкуренция, сега DoJ застава зад решението на щатската корпорация. Юристката Моли Боуст от антитръстовата комисия към министерството на правосъдието разгласи изявление в подкрепа на Oracle.

След като проведе щателно разследване на предложената транзакция между Oracle и Sun, Антитръстовият отдел стигна до извода, че сделката е малко слабо вероятно да се окаже в разрез с конкуренцията, – се казва в изявлението на щатското правосъдие. – На настоящия етап от процедурата изглежда, че ЕК има различна гледна точка. Ние оставаме с надеждата, че двете страни и ЕК бързо ще стигнат до разрешаване на въпроса, от което полза ще имат потребителите в юрисдикцията на Комисията”. 

Коментар