Заловиха група телефонни измамници

Криминалисти от Търговище и Русе заловиха група, занимавала се с телефонни измами. Членовете й са разполагали с девет мобилни телефона, бележки с номера за заредени ваучери и наръчник със записани различни текстове с послания за убеждаване на жертвите на измамите, съобщи МВР.

Работата по случая е започнала преди няколко месеца. На 17 юли полицаи от РУМВР-Търговище е предприела оперативно- издирвателна работа след сигнал за телефонна измама. Не след дълго близо до с. Васил Левски е задържан 27-годишният Н.И.

Пред криминалистите той признал, че участва в схема за телефонни измами и изпълнява ролята на куриер – събира и доставя пратки от различни хора и населени места в страната. Разследващите установили, че чрез сим карта задържаният контактува с човек, представял се като “адвокат Попов”.

Оттогава насетне близо четири месеца криминалистите разплитат сложната схема на групата измамници. Поради тромавата и бавна процедура по предоставяне на разпечатките от разговорите на Н.И., разследването на случаите се удължило, посочиха от МВР.

На 10 ноември на базата на извършения анализ на разпечатките от разговорите на Н.И., у 21-годишния И.Л. от Горна Оряховица е установен мобилен телефон, който е бил използван при извършване на измамите. Установено е още, че И.Л. е участвал в схемата, представяйки се като адвокат Попов, за което той е направил пълни самопризнания.

21-годишният мъж посочил като организатори на престъпната схема А.В. (23г.) и К.И. (19г.) – и двамата от гр. Ветово. След проведена полицейска операция измамниците са задържани, а в домовете им са намерени и иззети девет мобилни телефона, бележки с номера за заредени ваучери и подготвен наръчник от записки с различни текстове – послания за убеждаване на потенциалните жертви на измамните телефонни сценарии.

Към момента продължават действията по документиране на цялостната престъпна дейност на групата, уточниха от МВР.

Коментар