Бизнесът се възползва от атрактивната опция “всичко в едно”

Бизнесът се възползва от атрактивната опция всичко в едно
Мултифункционалните устройства предоставят разнообразни услуги – от директен печат и копиране, до изпращане на сканирани документи по електронна поща или факс
03/04/2006
Мултифункционалните устройства
(MFD) привличат все по-сериозен интерес от страна на бизнеса. Машините, съчетаващи принтер/копир/скенер/факс, преодоляха проблемите на ранното детство, за да станат атрактивна опция в един свят на засилваща се дигитална конвергенци. Производителите решиха някои основни проблеми, които доскоро пречеха на по-масовото навлизане в офисите на устройствата всичко в едно и това даде резултат в засилено пазарно търсене.
Ранните модели MFD страдаха от ниска разделителна способност при сканиране и ниска скорост на печат. Поради това на тях се гледаше предимно като на заместители на принтери и факс машини, които пестят място. Най-новите модели мултифункционални устройства от висок клас не само работят със скорости, които са еквивалентни на скоростите на специализираните копирни машини, но и предлагат възможности като сортиране, подреждане и подвързване на брошури.
Възходът на устройствата всичко в едно е свързан с няколко ползи. Първата и най-очевидната е, че MFD спестяват място – вместо отделни устройства за различните задачи, потребителите могат да ползват само една машина. В друг аспект, появата на мултифункционални устройстваотреди на принтера ролята на централна точка за превръщане на хартиените документи в цифрови, за нуждите на системите за съхраняване и предоставяне на документи. С навлизането на MFD, цветната опция също става по-атрактивна.
Много компании избират устройства всичко в едно и заради допълнителните възможности, които предлагат. MFD позволяват, например, сканираните документи да се изпращат незабавно по електронна поща или факс.
На пазара на MFD се появява интересна тенденция на отдаване под наем. Някои производители въведоха схеми на таксуване на базата на отпечатана страница. Таксата покрива използвания тонер и поддръжката на устройството. Така разходите стават много по-прозрачни.

Устройствата всичко в едно
Същност
една машина съчетава основни офис функции – принтер, копир, скенер и факс
Ползи
– спестява място – вместо няколко устройства, се използва едно;
– спестява пари – вместо няколко устройства, се купува едно
цветът става по-атрактивна опция;
MFD от висок клас предлагат и допълнителни възможности – сортиране, подвързване и др.
 
Проблеми
– поддръжката – при повреда излизат от строя всички функции
– сигурността – недобронамерени служители могат да изнасят по-лесно информация от офиса чрез функцията
e-мейл

Разбира се, има и някои пречки за още по-бързото навлизане на мултифункционалните устройста. Интегрирането на много функции в едно устройство означава, че техническа повреда в една от функциите може да попречи сериозно на копирането и принтирането на цял отдел. Това действително въздържа много потребители да преминат към MFD. Решението тук е в избора на подходящ доставчик и сервизен партньор, който може да реши възникнал проблем в изключително кратки срокове.

Друго съображаниее сигурността, предвид разнообразните функции, които може да изпълнява мултифункционалното устройство. Един потребител с достъп до поверителна информация би могъл лесно да копира документи и да ги изпрати на конкуренти или вестници при запазване на известна анонимност. Дори да бъде проследен e-mail адресът или IP адресът на системата, би било трудно да се докаже кой точно потребител е извършил това действие.Тези проблеми, разбира се, са валидни за големите организации, където много потребители имат достъп до едно MFD устройство. За справяне с проблема, производителите вграждат в своите машини от висок клас технологии за персонална идентификация или допускат използване на такива от други производители.

Коментар