Стартира анкета за националния домейн

Регистраторът на домейни в областта .bg, компанията Регистър.БГ, стартира на своя сайт анкета за обсъждане на въвеждането на интернационализиран домейн от първо ниво за нашата страна.

Инициативата следва решение на ICANN от края на миналия месец, когато организацията предложи на американското правителство да стартира на 16 ноември т.г. процеса по разширяване на първичните области за интернет домейни от т.нар. група интернационализирани домейни от първо ниво с национален код по ускорена процедура (IDN ccTLD fast track).

Това означава всяка държава, която има назначен код за първичен домейн и не ползва латинската азбука, да получи правото да създаде нов домейн от първо ниво, изписващ се на най-използваната азбука за съответната страна, като съдържа препоръчително два символа и отговаря най-точно за представянето на държавата.

За България, след предварителното проучване, проведено от ICANN, е предложено от страна на държавната администрация и от страна на "Регистър.БГ" това да бъде низът от символи, образуван от съкращението на думата България – .БГ, съобщи регистраторът.

Освен това на срещата на ICANN в Сеул се дискутира процесът по свободно създаване на множество домейни от първо ниво, изписващи се на различни азбуки и отличаващи се от тези с национален код.

Процесът по въвеждане на  интернационализирани домейни от първо ниво с национален код се състои от два етапа:

1. Обсъждане кое двусимволно съчетание (низ от символи) е най-подходящо за страната ни (то ще бъде предложено пред ICANN от нашето правителство) и избор на спонсорираща организация, която да го представи.

2. Избор на Регистър за новия домейн.

В анкетата на Регистър.БГ са предложени домейните .бг, .бя и .рб, както и възможност потребителите сами да предложат друга комбинация от два символа на кирилица.

Анкетата приканва също потребителите да кажат мнението си относно делегирането на Регистър.БГ да управлява и обслужва този домейн. Ригистраторът вече обяви пълна готовност, при подкрепа от страна на държавата и интернет потребителите, да стартира управлението и обслужването на домейна.

Трима са кандидатите за оператор за .бг домейн. Освен Регистър.БГ, заявки в ICANN са подали сдружение Унинет и Публичен Интернет Регистър.

по темата: „Стартира анкета за националния домейн”

добавете коментар...

  1. Даниел Калчев

    Начин има. Участвайте в анкетата, кажете си мнението.

  2. Евок Севок

    .бг е много изтъркано. Най-подходящо е .бля, но и .раб или .роб не е лошо.

  3. Илия Базлянков

    Въпреки, че съм от друг кандидат, мога да ви кажа, че изборът на регистър за .бг зависи и от получените писма за подкрепа от различни фирми и организации.

  4. Росен Андреев

    Що за манипулация. Не може един от кандидатите за регистратор да прави анкета, с която освен да пита каква да е зоната да проверява дали хората искат да изберат него.

    В момента търся начин как реално може ние хората, които купуваме .bg домейни да повлияем на процеса на избор на регистратор.

Коментар