Intel плаща 1,25 милиарда долара на AMD

Intel се съгласи да плати 1,25 милиарда долара на Advanced Micro Devices, най-големия си конкурент на пазара на компютърни процесори, за да уредят всичките си съдебни битки относно злоупотреби с пазарно положение, антиконкурентни практики и патенти, обявиха двете корпорации.

Intel е категорична, че ще остане вярна на част от установените си бизнес-практики. AMD пък оттегля обвиненията си, заведени в САЩ и Япония, както и антитръстовите обвинения по света.

Основното оплакване на AMD пред регулаторите е свързано с твърдението, че Intel нарушава антитръстовите закони, за да ограничи пазарния дял на AMD.

През май Европейската комисия глоби Intel с рекордните $1,45 милиарда, а миналата година търговската комисия в Корея глоби компанията с $18,6 милиона. Intel обжалва и двете решения.

През 2005 японската търговска комисия санкционира Intel за нарушаване на антитръстовите норми там. Intel прие решението, без обаче да признава, че е направила нещо нередно.

Сега американската търговска комисия също разследва хай-тек гиганта.

Във връзка с решението да изплати 1,25 млрд. долара на AMD компанията Intel обяви, че това ще увеличи разходите й за тримесечието от 2,9 млрд. долара до 4,2 млрд. долара. Респективно данъците й ще бъдат 20 процента вместо 26 процента.

Коментар