Швейцарски регулатор ще съди Google

Пътешествието на Google за картиране и фотографиране на света Google Street View се натъкна на препятствие, твърде трудно за подместване: швейцарската традиция на стриктна лична неприкосновеност.

В петък швейцарският регулатор, отговорен за защитата на личните данни, обяви намерението си да съди голямата интернет компания във федерален съд, за да я накара да промени своята услуга Street View. Google естествено разкритикува решението и обяви, че ще се защитава яростно.

Street View позволява на уеб потребителите да виждат панорамни изображения от улиците на различни градове по света. Услугата обхваща над 100 града.

Тя вече бе критикувана в няколко страни в Европа и в Япония заради това, че е възможно да се идентифицират отделни хора, заснети по улиците на градовете без тяхно съгласие и дори без тяхно знание. Това би могло да изкара наяве смущаващи детайли от личния им живот.

Швейцарският регулатор настоява Google да направи така, че всички лица и номера на автомобили да бъдат прикрити, да се премахнат изображенията на лични пространства като например градини и частни улици, както и да се декларира най-малко една седмица по-рано кои градове и села ще бъдат публикувани онлайн.

Това, което безпокои властите, е че в кадрите на Google Street View могат да се видят хора в ситуации, които не е желателно да бъдат достъпни за много погледи – например в болници, дворове на училища и др.

Височината на камерата, която снима кадрите за услугата на Google, също е проблематична. Тя предлага изглед над оградите и стените на дворовете и домовете, благодарение на което посетителят на онлайн атракцията може да види много повече, отколкото обикновен минувач по улицата.

По-рано през август швейцарският регулатор вече бе поискал от Google да предприеме мерки да защити личната неприкосновеност в онлайн услугата Street View. Google обаче отказа да се съобрази с изискванията.

Коментар