Сливане ще създаде втория по големина играч във флаш паметите

Бизнесът с полупроводникови памети преминава през трудни времена
(снимка: CC0 Public Domain)

Производителят на сторидж устройства Western Digital възнамерява да слее част от бизнеса си с Kioxia. Сделката ще създаде втория по големина производител на флаш памети в света.

Преструктурирането на Western Digital Corporation (WDC), което предполага отделяне на бизнеса с флаш памети, отдавна се обсъжда в медиите и индустрията. Според източници на Блумбърг, сделката с Kioxia може да се осъществи през следващите месеци.

Евентуалното сливане ще доведе до появата на компания, чиито акции ще бъдат листвани както в САЩ, така и в Япония. Представители на Western Digital ще управляват новия бизнес.

Преговорите между двете компании напредват, въпреки че е твърде рано да се говори за окончателна структура на бъдещата компания. На този етап се предполага, че бизнесът с полупроводникови памети на WDC ще бъде отделен от американската корпорация и обединен с активите на Kioxia.

Акциите на обединената компания ще излязат на фондовия пазар както в САЩ, така и в Япония, но с известно забавяне във времето, според източници, запознати с преговорите.

Напоследък бизнесът с полупроводникови памети преминава през трудни моменти: цените и търсенето са паднали, но това може да насърчи сливането на компании при по-изгодни условия. Съюз между WDC и Kioxia беше обсъждан още през 2021 г., но тогава двете страни не можаха да постигнат конкретни споразумения.

Комбинацията от активи на WDC и Kioxia ще създаде втория по големина производител на полупроводникови памети след Samsung. Kioxia и Western Digital оперират съвместно предприятие за флаш памети в Япония, така че двете компании вече имат партньорска история.

Коментар