1/4 от европейците разполагат с ШЛ достъп




Навлизането в Европа на широколентовия достъп до интернет продължава, като за една година броят на използваните за целта фиксирани линии е нараснал с повече от 11 милиона. Съгласно доклад, публикуван днес от Европейската комисия, към юли 2009 г. 24% от населението на ЕС разполагат с широколентов достъп до интернет в сравнение с 21,6 % към юли 2008 г.

Графика 1: разпространение на широколентовире връзки в ЕС – широколентови връзки на 100 души население, юли 2009 г., източник: Европейска комисия

Бързо набира скорост мобилният широколентов достъп — увеличението е с 54% от януари насам, като сега степента на неговото разпространение е 4,2%.

Нарастват и скоростите на ШЛ връзките в Европа. В момента 80% от линиите за широколентов достъп в държавите от ЕС, т.е. с 5% повече отколкото преди една година, изтеглят данни от интернет със скорост 2 Mbps или повече (което позволява използването на Web 2.0 или възпроизвеждането на видеозаписи в реално време).

Нарастването е факт въпреки неблагоприятните икономически условия, отчитат от ЕС. Към 1 юли 2009 г. в ЕС съществуват 120 милиона фиксирани линии за широколентов достъп.

Дания и Нидерландия продължават да са водещи в света по степен на разпространение на широколентовия достъп. Почти 40 % от тяхното население разполага с широколентова връзка към интернет.

Девет държави от ЕС изпреварват САЩ, където степента на разпространение на широколентовия достъп е 25,8%. Това са Дания — 37,3%, Нидерландия — 36,2%, Швеция — 31,3%, Финландия — 30,7%, Люксембург — 28,8%, Обединеното кралство — 28,4%, Франция — 27,7%, Германия — 27,5%, а също и Белгия — 27,5%.

България отново е на опашката в класацията, този път с 11,9% разпространение на ШЛ връзките сред населението. Както и по-рано, въпреки малкото разпространение, имаме и по какво да сме номер едно. Страната е лидер по дял на бързите ШЛ връзки. У нас е регистриран най-голям относителен дял на връзките със скорост над 10 Mbps: около 55%. Страната ни е единствената, която в това отношение е прескочила 50-процентовата граница.

Графика 2: широколентови линии според скоростта, юли 2009, източник: Европейска комисия

Средният пазарен дял на историческите оператори (някогашните монополисти) в ЕС остава постоянен в размер на около 45%.

 

Коментар