Intel Capital вкара $25 млн. в иновативни фирми

Intel Capital, глобалната организация за инвестиции на Intel Corporation, обяви седем нови инвестиции. Новите сделки, които обхващат три континента и са на обща стойност от близо $25 милиона, бяха обявени по време на 10-та годишна среща на главните изпълнителни директори на портфолиото от компании на Intel Capital и академичните среди от цял свят.

Новите инвестиции, почти всички от които са водени от Intel Capital, включват базираната в САЩ Joyent (за “облачни” системи) и Active Storage (RAID системи за съхранение на данни за потребители на Apple), корейската Корея Crucialtec (технологии за оптична модулация), тайванската Gudeng Precision Industrial Co (производител на полупроводниково оборудване), японската V-cube (системи за Web-базирани видеоконференции), китайската Phoenix New Media (Web информационен портал) и базираната в Обединените Арабски емирства NeuString (аналитичен софтуер за телеком ценообразуване).

Иновациите не спират във времена на забавяне на икономиката,” заяви Арвинд Содани, президент на Intel Capital и изпълнителен вицепрезидент на Intel. “Новите технологии са двигател на растежа, който помага за връщане на икономиките отново към просперитет, и Intel Capital продължава да бъде водещ инвеститор в компании, които са пионери в своите сфери на развитие.”

Joyent (Саусалито, Калифорния) предоставя инфраструктура за облачни услуги и услуги, които помагат на клиентите бързо и ефективно да развиват, прилагат и управляват Web приложения и сайтова и да подобряват производителността на центрове за данни. Joyent ще използва средствата, за да ускори разработването на своя продукт и за своето разширяване в глобален мащаб.

Active Storage (Лос Анджелис) предоставя платформа за съхранение на медиа файлове за инфраструктури, базирани на Apple. Хардуерните RAID решения на компанията са насочени към бизнес и развлекателната индустрия и по-специално пост-продуциране на видео, издателска дейност, образование и наука. Компанията планира да фокусира финансирането върху своята R&D, търговска и маркетингова дейност.

Crucialtec (Чеон Ан, Корея) е производител на специализирани устройства, които използват оптична технология за мобилни телефони, смартфони и дистанционни за IPTV. Optical Trackball на Crucialtec позволява на потребителите да се наслаждават на интернет изживаване с мобилни продукти, както и с РС. Инвестицията на Intel Capital ще подпомогне разработването на мобилни решения за глобалния пазар, като предостави на Crucialtec допълнителен работен капитал.

Gudeng Precision Industrial Co (Тайпе, Тайван) е производител на фронт-енд полупроводниково оборудване, което помага на клиентите да повишат продукцията и да намалят разходите за производство чрез предоставяне на персонализирани продукти с новаторски дизайн. В момента Gudeng Precision е водещият в света доставчик на решения за обработка на пластини и перспективите пред компанията са продуктите й да бъдат приети и сертифицирани от ключови клиенти в световен мащаб. Gudeng Precision ще използва финансирането, за да разшири бизнеса си в Китай, както и за работен капитал.

V-Cube (Токио) разработва и предлага системи за Web-базирани видеоконференции. Водещата й услуга “nice to meet you” позволява лични и конферентни разговори по интернет в реално време, както и специфични услуги по индивидуално задание. V-cube е най-големият доставчик на услуги за уеб-базирана видео комуникация в Япония. Инвестицията ще се използва за допълнително оптимизиране на достъпа до услугата от мобилни интернет устройства и нетбуци, както и за пускане на висококачествен видео сигнал по широколентови безжични WiMAX мрежи.

NeuString (Дубай, ОАЕ) предоставя софтуер за прогнозни анализи и консултантски услуги за оператори на мобилни мрежи, като помага на компаниите да постигнат по-добри финансови резултати. Софтуеърът NeuString Optiprizer позволява на операторите да оптимизират ценообразуването, както и да получават отчети в реално време за оперативните параметри. Инвестицията от Intel Capital ще се използва за развитие на търговските и маркетингови дейности и за разработване на нови продукти.

Phoenix New Media (Пекин, Китай) предоставя портали за високообразована китайска публика от 100 милиона. Порталите, които са достъпни и чрез мобилни и интернет платформи, предоставят новини и информация, генерирани от задълбочени интервюта, коментарни колони и социални мрежи. Ключови характеристики, предлагани от Phoenix New Media, отговарят на разнообразните нужди от информация и изразяване, взаимодействие и забавление на китайските потребители на интернет.

Коментар