Обявиха най-надеждните лаптопи

Мобилните компютри, произведени от тайванската компания Asus, са най-надеждни, според компанията SquareTrade, която дава статистика за хардуерните повреди на базата на 30 хиляди лаптопа от 9 водещи марки на пазара.

Само 15,6% от лаптопите на Asus се повреждат за период от три години. Toshiba е на второ място, като отстъпва само с 0,1%. Челната тройка допълва Sony с показател от 16,8%.

Лаптопите на Apple са класирани на 4-то място от SquareTrade – 17,4% от тях се повреждат в рамките на три години. Следват Dell с 18,3% и Lenovo с 21,5%.

На седма позиция са лаптопите на Acer с показател от 23,3%, а осми е Gateway, като 23,5% от лаптопите с тази марка показват дефекти в рамките на три години. На девето място е класирана HP с 25,6%.

SquareTrade дава статистика и за първите две години. Прави впечатление, че повредите рязко нарастват – от 4,7% средно за всички марки през първата година до 12,7% през втората.

Средният показател за третата година е 20,4%, т.е. всеки пети лаптоп дава дефект. Като се отчетат и инцидентните повреди, показателят нараства до 31%.

Изследването разкрива също, че нетбуците са с около 20% по-ненадеждни, отколкото останалите мобилни компютри.

Коментар