Сателитният интернет на Starlink поскъпва на местата с повече клиенти

Качеството и цените на сателитните Starlink услуги остават нестабилни
(снимка: Starlink)

Набиращата популярност услуга за сателитен интернет Starlink е колеблива и по отношение на скоростта, и в цените. Много потребители изпитаха забавяне на връзката през последната година, а сега SpaceX реши да повиши цените в регионите с повече потребители. В същото време цената на услугата на места с малко потребители пада.

Когато Starlink стартира преди няколко години, средните скорости бяха над 100Mbps, а латентността само малко по-висока от наземните широколентови мрежи. В същото време традиционният сателитен интернет, често единственият вариант в селските райони, не може да се похвали с такива показатели.

SpaceX вече увеличи цените през 2022 г., повишавайки базовия абонамент от $99 на $110. Оттогава скоростта на връзката започна да пада – до 53 Mbps, според анализаторите на Ookla. Освен това SpaceX формира „списък на чакащите” връзки в повечето региони.

Сега абонатите от САЩ в райони с ограничена честотна лента на комуникационните канали ще се сблъскат с ново увеличение на цената – до $120 на месец, а в райони с прекомерна честотна лента цената ще падне до $90 на месец. Подобни новини не предвещават нищо добро за американските потребители, където натоварването на инфраструктурата на Starlink е високо почти в цялата страна.

Според данни на Extremetech, бързият абонамент за $90 е достъпен само в Нова Англия и някои други региони. За тези, които се нуждаят незабавно от услугата и цената не ги спира, има план Starlink RV за кемпери и ремаркета, който осигурява сателитен интернет почти навсякъде за $150 на месец (преди същата услуга струваше $135).

Клиентите ще трябва да купят и по-скъп терминал за $599. Известно е, че този и други тарифни планове на Starlink ще получат ограничение за обема на трафика от 1 TB на месец още тази година.

Очевидно SpaceX е подценила нуждата от бърз интернет за абонатите на Starlink, като пусна масова услуга след кратък бета период от 2020 г. Решение на проблема са сателитите Starlink Gen 2. Компанията на Илон Мъск получи разрешение от Федералната комисия по комуникации да изведе в орбита още 7000 спътника.

Мащабното разгръщане на мрежа от Gen 2 сателити няма да започне, докато SpaceX не е готова да изстреля ракетата Starship, която може да изведе голям брой сателити в орбита наведнъж. Сега компанията се подготвя за орбитален тест на Starship, който ще използва първата степен на Super Heavy. Известно е, че неговите двигатели вече са преминали успешен наземен тест.

Коментари по темата: „Сателитният интернет на Starlink поскъпва на местата с повече клиенти”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    използвайки авангардна фазирана антена на масива в чинията за бързо проследяване на спътниците, движещи се по небето

  2. Anonymous

    Премиум за 500$ 500Мb/s

Коментар