Евро-министри искат достъпно е-правителство

По-интелигентни онлайн публични услуги за гражданите и бизнеса до 2015 година – това са си поставили за задача евро-министрите, които се събраха на конференция в Малмьо, Швеция от 18 ноември до днес. Общата воля на висшите дипломати е за по-достъпно, интерактивно и “кустомизирано” електронно правителство.

Министрите на ЕС очертаха обща визия и политика за това как следва да бъдат предоставени въпросните услуги. Електронното правителство, категорични са държавниците, е ключова стъпка за повишаване на конкуретоспособността на Европа, носейки ползи като спестяването на врeме и разходи за граждaните и бизнеса в Европа.

Декларацията, която министрите подписаха в Малмьо, очертава обща визия за бъдещето и дефинира приоритетите, които трябва да бъдат реализирани до 2015 г. Основните цели на страните членки и на Еврокомисията за следващите 5 години са:

  • да овласти бизнеса и гражданите чрез услугите на електронното правителство, проектирани съобразно нуждите на потребителите, осигурявайки по-добър достъп до информация и активно участие на бизнеса и гражданите в процеса на формиране на политиката;
  • ускоряване и облекчаване на мобилността в рамките на единния европейски пазар чрез равнодостъпни услуги на електронното правителство по отношение стартирането на нов бизнес, обучение, работа, пенсиониране;
  • повишаване на ефективността и ефикасността от услугите на правителството чрез намаляване на административната тежест, подобряване на организационните процеси и използване на ИКТ за подобряване на енергийната ефективност на публичната администрация.

Коментар