Конкурентоспособността у нас нараства

Независимо от общите негативни тенденции, през последните години се очертават позитивни промени в конкурентоспособността, както на промишленост, като цяло, така и на преобладаващата част на съставляващите я браншове, главно по отношение на използуването на труда, сочи нов анализ на БСК и фондация “Фридрих Еберт”.

Преди всичко налице е постоянно нарастване на ефективността на реализацията – нарастваща производителност, намаляващ размер на изплатените реални работни заплати, както и намаляващ относителен дял на разходите за труд в произведената промишлена продукция.

Без съмнение, тези резултати се дължат главно на значителните съкращения на заетия персонал и на неприемливо ниското, от социална гледна точка общо равнище на заплащане на труда.

Същевременно, относителната ефективност на използуване на труда е един от малкото противодействащи фактори на натрупания мощен инфлационен потенциал, генериран от най-разнообразни източници. В тази връзка, изключително внимателно следва да бъде анализирано и оценявано всяко искане за увеличаване на заплащането, препоръчаха от БСК.

По принцип, в настоящата ситуация всяко нарастване на равнището на заплащане следва да бъде съпроводено с икономии за сметка на другите производствени фактори – материали, енергия, подобряване на организацията и контрола и/или разширяване на пазарното присъствие и общо нарастване на производството.

Коментар