Слабият РС пазар влоши резултатите на HP Inc.

Пазарът на компютри пада в световен мащаб, което повлия негативно на бизнеса на HP Inc.
(снимка: CC0 Public Domain)

Американската корпорация HP Inc. отчете спад на приходите през третото тримесечие на фискалната 2023 г., приключило на 31 януари, поради намаляващото търсене на персонални компютри в глобален мащаб.

В периода ноември-януари HP Inc. генерира $13,8 милиарда приходи, което е спад от 18,8% на годишна база. Нетната печалба на компанията пада още повече – с 55%, до 0,5 милиарда долара.

На коригирана база печалбата от една акция на HP Inc. достигна 75 цента, надминавайки очакванията на Уолстрийт за 74 цента. Анализаторите в същото време прогнозираха по-високи приходи – 14,1 милиарда долара, отбелязва SiliconAngle.

Приходите на компютърното подразделение на HP Inc. през последното отчетно тримесечие възлизат на 9,22 млрд. долара, което е с 24% по-малко отколкото за същия период на предходната финансова година.

В потребителския сегмент продажбите на компютри са намалели с 36% (до $2,79 милиарда), а в корпоративния сегмент с 18% (до $6,43 милиарда). Този спад е в съответствие с тенденцията в цялата компютърна индустрия.

Според анализаторите на Canalys, през тримесечието октомври-декември 2022 г. в световен мащаб са доставени 65,4 милиона персонални компютри, което е с 29% по-малко отколкото година по-рано. Тримесечният спад на пазара е четвърти пореден.

Canalys оценява дела на HP Inc. през четвъртото тримесечие на 19,4% от глобалния пазар на компютри, което отрежда на американската корпорация второ място след Lenovo с дял от 23,9%.

Приходите на подразделението за принтери на HP Inc. възлизат на около 4,61 милиарда долара през третото тримесечие на фискалната 2023 г., което е спад от 5% на годишна база.

Продажбите на печатащо оборудване за корпоративни клиенти са нараснали с 2% до 1,06 милиарда долара. В потребителския сектор оборотът от продажбата на принтери и мултифункционални устройства е 699 ​​милиона долара, което е с 3% по-малко на годишна база.

Повечето от приходите на пазара на печатащо оборудване все още идват от продажбите на консумативи – през последното отчетно тримесечие на HP Inc. те възлизат на около 2,86 милиарда долара, спад от 7% на годишна база.

За текущата фискална година компанията очаква коригирана печалба в диапазона от $3,2 до $3,4 на акция, докато анализаторите прогнозират $3,29.

„HP предприе стъпки, за да постави бизнеса си на по-ниска траектория на приходите, тъй като продажбите на персонални компютри се сринаха рязко и вероятно ще останат непроменени за известно време”, коментира анализаторът на Constellation Research – Холгер Мюлер.

Коментар