Oracle получи една седмица отсрочка от ЕС

Oracle получи от Европейския съюз отсрочка от една седмица, за да защити така желаното придобиване на Sun Microsystems за $7,4 милиарда. Удължаването на крайния срок до 27 януари на практика дава още 6 работни дни на компанията.

Удължаването на срока е заради поредицата празнични дни, най-вече американския “Ден на благодарността”, който прекъсва бизнес-делата и графиците в САЩ.

По-рано този месец Европейската комисия, кото има думата по големите американски сделки, които биха могли да повлияят на европейския бизнес, излезе с официални възражения относно сделката. Те са свързани най-вече с факта, че Sun притежава MySQL – система за бази данни с отворен код, ползвана от много потребители по света и в ЕС. Според ЕС, придобиването на MySQL от страна на “оракула” е заплаха за конкуренцията на пазара на софтуер за бази данни.

Издавайки своето възражение, Европейската комисия посочи, че има “усещането”, че Oracle не е особено склонна да сътрудничи за по-гладкото протичане на процедурата. Корпорацията пък на свой ред обвини ЕК в “дълбоко неразбиране на конкуренцията в областта на базитe данни и динамиката на отворения код”.

Оракулът неколкократо е заявявал и, че категорично няма намерение да се намесва в развитието на MySQL и определено има намерение да инвестира в системата с отворен код.

Коментар