Самоделен лаптоп издържа две години на батерия

Самоделният лаптоп PotatoP поставя нов стандарт за енергийна ефективност на устройства, захранвани от батерии (снимка: hackaday.io)

Компютърният ентусиаст Андреас Ериксен конструира устройство в стил лаптоп, което според него може да издържи две години с едно зареждане на батерията. Компютърът PotatoP съчетава компоненти с изключително ниска консумация на енергия, батерия от 12 000 mAh и малък соларен панел.

Създателят на PotatoP се разочаровал, че лаптопът му се изтощава твърде бързо, докато малките програмни проекти, по които работи, не се нуждаят от мощни компоненти. Андреас приел, че му трябва компютър с изключително ниска консумация на енергия, ясен екран и удобна клавиатура за изпълняваните задачи.

И така, той проектирал икономичен лаптоп с дънна платка SparkFun RedBoard Artemis ATP, базирана на Ambiq Apollo3 SoC, който „поставя нов стандарт за енергийна ефективност на устройства, захранвани от батерии”.

Ключов компонент на PotatoP е 4,4-инчовият монохромен дисплей с резолюция 320×240 пиксела (снимка: hackaday.io)

Процесорът Arm Cortex-M4F работи на тактова честота до 96 MHz, като консумира по-малко от 6 µA на 1 MHz. Обемът на RAM паметта е 384 KB, а постоянната памет е 1 MB, налични са широка гама от интерфейси и портове за свързване на външни устройства.

Допълнителен фактор за успеха на PotatoP е 4,4-инчовият монохромен дисплей с резолюция 320×240 пиксела – Sharp Memory in Pixel LS044Q7DH01. Авторът на проекта казва, че не би отказал по-голяма версия на екрана, ако се окаже също толкова икономична. Няма подсветка, но това не пречи на четливостта.

И накрая, Андреас използва за своя лаптоп скъпа професионална клавиатура Happy Hacking Keyboard Lite 2. Той работи в програмна среда Lisp (µLisp) и твърди, че е създал най-удобните за себе си условия, отбелязва Tom’s Hardware.

Андреас не иска да спира дотук – той оптимизира системата, за да намали още повече консумацията на енергия, и обмисля инсталиране на допълнителни слънчеви панели, за да удължи живота на батерията на своя PotatoP до безкрайност.

Коментари по темата: „Самоделен лаптоп издържа две години на батерия”

добавете коментар...

  1. Анонимен

    Грозно и непрактично.

  2. ха

    Той залага на много по-удобните за писане механични клавиатури, а не познатите неудобни за бързо писане гумени клавиатури, които вече са нещо като стандарт за лаптопите…

Коментар