SSD достигна скорост на четене над 12 000 MB/s

Полупроводниковият диск Sabrent Rocket X5 Gen5 е най-бързият към момента
(снимка: Sabrent)

Производителите на SSD устройства обещават да пуснат модели с интерфейс PCIe 5.0 и скорости на четене до 14 000 MB/s (мегабайта в секунда), но повечето дискове от тази категория, представени до момента, достигат само 10 000 MB/s. Сега обаче компанията Sabrent съобщи за PCIe 5.0 NVMe SSD, способен да чете и записва данни със скорости над 12 000 MB/s.

Sabrent работи в тясно сътрудничество с Phison, разработчик на контролери за SSD, в проекта за новите си устройства Sabrent Rocket X5 Gen5. Производителят наскоро потвърди, че на настоящия етап на разработка новият SSD е преодолял бариерата от 12 GB/s при четене на данни.

Устройството демонстрира скорост от 12 390,8 MB/s в бенчмарка CrystalDiskMark. В същото време скоростта на запис на носителя е почти 12 GB/s – резултатът в бенчмарка е 11 844,78 MB/s. И двете постижения са много впечатляващи, но все още далеч от предварително обещаната скорост от 14 000 MB/s.

Резултати от теста на Sabrent Rocket X5 Gen5 с бенчмарка CrystalDiskMark
(източник: Sabrent)

„Фокусирани сме върху подобряването на тези показатели, доколкото е възможно”, коментира специалист от Sabrent, цитиран в публикация на TownTweak за новото SSD устройство.

Sabrent произвежда едни от най-бързите SSD дискове на пазара. Следователно твърденията на компанията, че може да изтръгне още повече скорост от PCIe 5.0 SSD, не подлежат на съмнение.

Всъщност, в момента основният проблем е пропускателната способност на паметта: именно поради нейната ограниченост, засега е просто нереалистично SSD-тата да достигнат обещаните 14 GB/s.

Що се отнася до самите дискове Sabrent Rocket X5 Gen5, тяхната разработка все още не е завършена. Компанията засега не се ангажира със срок за пускане на новите устройства на пазара.

Коментар