LinkScanner предпазва от опасни линкове

Практиката за поставяне на съкратени интернет адреси в разговорите в Twitter, постовете в Digg и други социални мрежи крие заплаха от хакери, които използват анонимността на тези адреси, за да скрият заразените уеб страници.

„Проблемът със съкратените линкове е, че те обикновено не приличат на оригиналните интернет адреси, което означава, че потребителите не винаги знаят върху какво кликват. Хората кликват с намерението да отидат на определен сайт, но линкът лесно може да бъде хакнат, за да ги изпраща вместо това на сайт, който съдържа троянски коне, спайуер, руткити и друг малуер”, казва Роджър Томпсън, главен изпълнителен директор по изследванията в AVG Technologies.

Софтуерът AVG LinkScanner открива подобни заплахи, като проверява предназначението на всеки един линк към интернет адрес в реално време и не разчита на черни списъци, които стават неизползваеми, веднага след като бъдат създадени, поради постоянно променящите се места, където се крият хакерите.

Услугите за съкращаване на линкове станаха популярно средство, за да съответстват на лимита на Twitter от 140 думи. Достъпни са множество такива услуги, някои от които са вградени в самите клиенти на Twitter или в други инструменти за социални мрежи.

Заразените уеб страници са най-новият начин, по който хакерите и спамърите поставят малуер в компютрите, за да откраднат пароли или да включат компютри в ботмрежи. Потребителите могат да с заразят дори само като кликнат на линк, разгледат изображение или просто поставят курсора на мишката над банер.

За да не бъдат хванати, "лошите" обикновено заразяват някоя уеб страница за по-малко от 24 часа преди да продължат със следващата. „Само LinkScanner може да спре хората да отварят линкове, преди да е прекалено късно”, твърди Роджър Томпсън.

AVG LinkScanner е безплатно средство, което може да бъде изтеглено от сайта на разработчика или от този на българския й партньор Бизнес Софтуер Дистрибутор.

Даунлоуд: AVG LinkScanner
 

Коментар