До дни стартира нов портал за е-бизнес

Новият портал за търговия и бизнес в Интернет eBG.bg ще започне да функционира за широката публика най-късно от 20 ноември 2006 г., съобщи Михаил Захманов, изпълнителен директор на компанията. Над 30 търговци ще предложат своите стоки и услуги чрез eBG.bg.
От компанията съобщиха, че в момента тече интеграция на търговци, която ще продължи вероятно и след пускането на портала. Всички битови услуги ще бъдат интегрирани до края на годината.
В началото на месеца бе пусната бета версия на портала, като засега достъпът до системата е ограничен само с покани. Към момента в портала могат да се извършват реални транзакции с банкови карти към съществуващи търговци. Досега в eBG.bg има регистрирани над 200 потребители, които свободно извършват разплащания.
Статистиката за сектора сочи, че делът на електронната търговия в САЩ вече заема 2,6 на сто от общия обем на търговията в брутния вътрешен продукт. В Германия той е 0,3%, докато у нас – едва 0,002%.
Собственик на eBG.bg е софтуерната компания "Верео Текнолоджис", която работи по различни проекти, свързани с държавната администрация и общините.
Порталът ще позволява плащане по електронен път или чрез кратко текстово съобщение (SMS) на битови сметки и задължения към търговци онлайн. Сред услугите, които се предлагат, са: покупки и продажби по Интернет, разплащания чрез SMS, както и предоставяне на система за цялостно онлайн управление на бизнеса.
Предвидена е и възможност за потребителите да ограничават размера на разплащанията си на дневна, седмична, месечна или друга база.
Друга опция е електронният календар, който дава възможност на всеки клиент на системата да следи предстоящите сметки, а също и събития – като рождените дни на приятели и роднини.
За търговците на първо време е предвиден тримесечен гратисен период, в който те ще могат да ползват системата като заплащат само комисионна. Компанията предлага абонаментни пакети, като нивата зависят от обема на транзакциите – колкото по-голям е той, толкова по-ниски ще са разходите.
Всички разплащания ще се извършват съгласно нормативната уредба. Те ще могат да стават основно чрез електронен подпис, като е предвиден и вариант с автентификация по допълнителните поддържани от eBG.bg канали.
Сигурността в eBG.bg се базира на технологията OTP (one time password).

Коментар