Изтекоха подробности за новите чипове на Intel

Цени, скорости и имена – макар че Intel би искала тези подробности около бъдещите й разработки да видят бял свят едва при анонсирането на новите чипове, тези детайли “изтекоха” вчера благодарение на “словоохотлив” немски електронен магазин.Новината бързо разпространи Internet News.

Идната година на пазара ще се появи фамилията процесори Clarkdale. Това ще са 32-нанометрови двуядрени CPU с интегрирани GPU. Всички, чиито кодови имена завършват на "-dale" са двуядрени, а всички, чиито кодови имена завършват на "-field", са четириядрени, уточнява изданието. Самите графични чипове все пак ще са 45-нанометрови.

Най-вероятно компонентите ще се продават под търговските наименования Core i3-500 и Core i5-600. Бързи като състезателни коне, излитащи на старта, тези CPU ще започват от тактова честота 2,93GHz и ще достигат 3,46GHz. Всички с изключение на двата i3 процесора, които са от най-нисък клас, ще разполагат с функцията Turbo Boost, при която неизползваните в даден момент ядра се изключват, а се осигурява допълнителна мощност за тези, които функционират.

Например, Core i5-660 – според изтелклата информация – ще работи с 3,33GHz тактова честота, но в режим Turbo може да достигне 3,6GHz. Core i5-670, който на свой ред е 3,46GHz, може да достигне 3,73GHz.

Цените за Европа са в евро и са “примамливи”, отбелязва изданието. Core i3-530, който е най-бавният от всички CPU, ще коства 84,16 евро, а висококласния Core i5-670 ще е на цена 205 евро.

Коментар