Huawei връща в играта процесорите Kirin

Чиповете Kirin може да възкръснат в нови проекти на Huawei
(снимка: Huawei)

Санкционираната от САЩ китайска компания Huawei може да се върне на пазара за мобилни процесори с нов чип от серията Kirin. Това ще бъде усъвършенствана SoC, която има потенциал да изпревари новия флагман Snapdragon 8 Gen 2 на Qualcomm в популярните бенчмаркове.

Чипът носи кодово име KC10 и вероятно ще бъде пуснат като Kirin 9010, съобщи GizmoChina. Той е способен да постигне 1,3 милиона точки в теста AnTuTu, докато Snapdragon 8 Gen 2 се движи в рамките на 1,27 милиона точки, а новият Apple A17 е на ниво от 950 хиляди точки.

Към момента KC10 съществува под формата на неизвестен брой инженерни образци. Напълно възможно е Huawei да покаже само един демонстрационен чип. Компанията не е коментирала слуховете, че се връща в бизнеса с мобилни процесори.

Huawei е под санкции от САЩ, което я принуди да замрази по-нататъшното си развитие в мобилните процесори и да остави зад гърба си значителна част от Kirin разработките, направени през годините.

Но дори да представи нов процесор Kirin 9010, Huawei ще се сблъска с производствен проблем. Нито тя, нито нейната дъщерна фирма HiSilicon, която се занимаваше с разработване на процесори, нямат собствени фабрики. А производителите по договор едва ли ще приемат поръчки от двете компании, страхувайки се от гнева на американските власти.

Процесорите Kirin съществуват от 2012 г., като до май 2020 г. се произвеждаха от тайванската компания TSMC. Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отприщи търговска война с Китай и започна да унищожава Huawei, включително като принуди TSMC да откаже сътрудничество с нея.

През есента на 2020 г. Huawei все пак получи достъп до фабриките на TSMC – беше ѝ разрешено да произвежда чипове с топология на ниво 28 нм и по-стари технологични процеси. За Huawei това беше неприемливо – модерни процесори от най-висок клас не могат да бъдат направени с 28-нм технология. В резултатът на това проектът Kirin беше замразен до по-добри времена.

В Китай работи компанията SMIC – местен конкурент на TSMC, която изостава значително в техническо отношение. Тя едва е усвоила 14-нм технологичен процес, което също не е достатъчно в момент, когато Apple, Qualcomm или MediaTek скоро ще представят първия 3-нм чип за смартфони.

Но дори производството на чипове по 14-нм топология в завода на SMIC е много трудно – компанията е под санкции на САЩ и такова оборудване вече е забранено за нея. А скоро американците напълно ще забранят вноса в Китай на литографско оборудване с топология, по-нова от 40 нм.

От това следва, че Huawei няма да може да използва SMIC услуги, поне не и в случая с новия Kirin 9010. В същото време възможностите на SMIC биха били достатъчни за производство на чипове от среден клас и изглежда, че Huawei работи в тази посока.

Според GizmoChina, в момента компанията подготвя евтин смартфон Enjoy 60, базиран на неназован процесор Kirin – вероятно на нивото на петгодишния Kirin 710 с четири производителни ядра Cortex A73, същия брой енергийноефективни ядра Cortex A53 и графика Mali G51 MP4 с четири ядра. Kirin 710 излезе през 2018 г., произведен по 12-нм процес. Може би Huawei ще направи подобен чип по 14-нм процес на SMIC.

Коментар