Европа забрани “рязането” на уеб достъпа

На своята пленарна сесия в Страсбург вчера Европейският парламент одобри официално пакета от реформи в областта на далекосъобщенията в ЕС, предложен от Еврокомисията през ноември 2007 г. Одобрението бе дадено с голямо мнозинство от различни политически партии. Пакетът ще бъде подписан днес и ще влезе в сила от декември.

Скоро жителите на ЕС ще разполагат с по-голям избор като потребители благодарение на засилената конкуренция на пазарите на далекосъобщенията в Европа. Ще е налице по-добро покритие с бързи широколентови интернет връзки в цяла Европа. Правото на неприкосновени лични данни ще бъде в по-голяма степен съблюдавано от далекосъобщителните оператори, обещават от Еврокомисията.

Едно от основните положения в приетия телеком пакет е решението относно спирането на уеб-достъпа на определени граждани във връзка с изпълнението на различни политики и програми. Този казус нашумя около решението на френския парламент да се спира уеб-достъпът на потребители, обвинени в разпространение на пиратско (нелицензирано) съдържание.

По настояване на Европейския парламент в пакета е включена нова разпоредба за свободата на ползване на интернет, в която е изяснено, че, като се имат предвид основните права на гражданите на ЕС, включително правото на неприкосновеност на личния живот, националните власти не могат да ограничават достъпа до интернет поради причини, свързани с държавната политика, освен ако е имало предварителна, справедлива и безпристрастна процедура и ефективно и навременно съдебно разглеждане.

Европейските потребители също така ще имат правото да сменят оператор на фиксирани мрежи или мобилен оператор в рамките на един работен ден без да губят номера си. Друго право, което ще бъде гарантирано с телеком пакета, е потребителите да бъдат уведомявани за пробиви в защита на данните от страна на техния далекосъобщителен оператор.

Операторите ще са длъжни да предоставят възможност на клиентите си да подпишат договор със срок на действие не по-дълъг от 12 месеца. Съгласно новите правила на ЕС националните далекосъобщителни органи ще разполагат освен това с правото да установят минимални стандарти за качество за мрежовите предавателни услуги, така че да се осигури „неутралност на мрежите“ за европейските граждани.

Реформата на сектора на далекосъобщенията в ЕС ще увеличи конкуренцията на европейските пазари на далекосъобщенията, ще направи фиксираните, мобилните и интернет услугите по-добри и по-евтини, а интернет връзките — по-бързи, за всички европейци. Благодарение на силната подкрепа на Европейския парламент днес, Европа постави гражданите в центъра на законодателството в областта на далекосъобщенията“, заяви Вивиан Рединг, комисар на ЕС по далекосъобщенията .

За днес, 25 ноември, е предвидено подписването на законодателството от председателите на Европейския парламент и Съвета на Европа.

Целият пакет за реформа в далекосъобщенията ще влезе в сила с публикуването му в Официалния журнал на ЕС, което е планирано за 18 декември.

Единният Орган на европейските регулатори в областта на далекосъобщенията (BEREC) се очаква да бъде създаден през пролетта на 2010 г.

Транспонирането на пакета за реформа на далекосъобщенията в националното законодателство на 27-те държави-членки на ЕС трябва да стане факт до юни 2011 г.

Коментар